Greklands parlament röstar ja till nytt krispaket

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Får stöd på över 800 miljarder euro

1 av 3

Efter tuff nattmangling har det grekiska parlamentet röstat ja till ett nytt stödpaket från långivarna.

Grekerna ska omkring 810 miljarder kronor i stöd – i utbyte mot tuffa nerskärningar och skattehöjningar.

Diskussionerna blev på nytt långdragna Greklands parlament i natt. Parlamentsledamöterna diskuterade det tredje räddningspaketet från långivarna i EU, IMF och ECB, ända tills solen gick upp. Vid 09, svensk tid, kom beskedet att parlamentet röstat ja till krisåtgärderna.

Paketet löper över tre år och innebär att det krisande landet får omkring 85 miljarder euro, motsvarande över 810 miljarder kronor, i stöd. Det är pengar som är helt nödvändiga för att undvika statsbankrutt.

Tuffa åtgärder

Men de nya miljarderna kommer inte utan uppoffringar. I paketet kräver långivarna att Grekland genomför stora nerskärningar och skattehöjningar.

Under eftermiddagen godtog också eurozonens finansministrar krispaketet under ett möte i Bryssel. Innan några pengar kan betalas ut måste det också antas av parlamentet i flera EU-länder. Där ingår Tyskland, som varit en av Greklands hårdaste kritiker.

Vill ha omröstning

Kritiken mot åtstramningskraven har varit hård, inte minst från premiärminister Alexis Tsipras eget parti Syriza. Flera ledamöter har beskyllt Tsipras för att ha böjt sig för lätt för långivarnas vilja. Det har spekulerats om att konflikten om räddningspaketet kan komma att splittra partiet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer Alexis Tsipras att begära en förtroendeomröstning. Detta ska ske efter den 20 augusti, då en återbetalning till ECB har löpt ut.

Publicerad: