Din telefon kan slås ut – med ett sms

avMathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Vem som helst kan få din Iphone att krascha.

Med ett enkelt sms.

"Vi känner till ett problem", säger en talesperson för Apple.

En bugg i Apples operativsystem iOS har upptäckts av flera användare på Reddit, skriver The Guardian. Problemet gäller alltså Apples telefoner, läsplattor och musikspelaren Ipod touch.

Det räcker att skicka ett sms med en viss text för att få en Iphone att krascha.

"Vi känner till ett problem med iMessage som orsakas av en specifik serie bokstäver och vi kommer att fixa det i en kommande uppdatering av mjukvaran", säger en talesperson för Apple.

Systemet kraschar

När meddelandet syns som en sms-notis på telefonens display försöker systemet förkorta det med hjälp av uteslutningstecken. Men om det hamnar mitt i en text på arabiska eller kinesiska kraschar systemet och startar om.

Vissa som fallit offer har inte kunnat komma åt sina sparade meddelanden, och det kräver lite arbete att åtgärda. Meddelandena återställs om man går in i bildappen på sin telefon och skickar ett foto till den som skickade sms:et.

Stor attack kan komma

Däremot krävs det en specifik textrad för att lyckas sänka någons telefon, och tidningen The Guardian testade 50 olika variationer av texten innan de lyckades replikera kraschen.

Buggen försvinner om du avaktiverar sms-notiser på din telefon eller läsplatta, innan du hunnit bli drabbad. Det är hittills det enda sättet att skydda sig mot en attack.

Sms:en har hittills använts för att skoja med folk, men hackare har förstås möjligheten att utnyttja buggen för att genomföra storskaliga attacker.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Iphone