Kraftiga utbrott på solen: ”En allvarlig nivå”

Reporter: Robin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Tre kraftiga utbrott på solen har slungat plasma mot jorden.

Det skapar kraftigt norrsken som kan synas på norra halvklotet, så länge det blir tillräckligt mörkt.

Amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, som arbetar med att förutse rymdväder har uppmätt en kraftig geomagnetisk storm.

Alla tre utbrotten på solen kommer från samma region, ett område som heter 12371. NOAA skriver på sin hemsida att den geomagnetiska stormen kan pågå under många timmar och den troligen ökar i intensitet under natten.

– Den tog sig snabbt upp på en allvarlig nivå, skriver NOAA.

Solstormar är en av de 24 nationella risker som MSB har listat. En kraftig solstorm kan påverka samhället eftersom vi blivit allt mer beroende av tekniska lösningar. Det kan orsaka problem för elkraftsystem, gps-system, radiokommunikation och signalsystem för flyg- och tågtrafik och förstöra satelliter.

Går att se norrsken – men är svårt

Om du bor i norra Sverige är det inget ovanligt med norrsken men det blir såklart svårt när det är midnattssol. För att se skenet bör du ta dig till en så mörk plats det bara går, annars syns inte norrskenet. Under sommarhalvåret försämras möjligheten att se skenet eftersom nätterna är ljusare, men det kan gå. Vid midnatt kommer norrskenet nå nästan hela vägen till alperna, vilket är mycket ovanligt.

Trots att det är ljusa sommarnätter har läsare hört av sig till Aftonbladet om att de sett norrsken över olika delar av Sverige.

Norrsken uppstår när laddade partiklar krockar med molekyler och atomer i jordens atmosfär. Då hamnade de i ett energirikt tillstånd vilket i sin tur leder till att de avger energi som vi sedan ser som olika färger. Detta blir extra intensivt under en geomagnetisk storm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN