Högsta vinsten någonsin kan delas ut

1 av 3 | Foto: Folk köar utanför Blue Bird Liquor Store i staden Hawthorne i Kalifornien, fredagen den åttonde januari. Allt för chansen att bli miljardärer.
NYHETER

NEW YORK. I natt kan en amerikan i ett slag bli fasansfullt rik. 

Jackpoten i Powerball-lotteriet är uppe i obscena summan 900 miljoner dollar – vilket motsvarar 7.6 miljarder kronor.

– Men chansen att vinna är mindre än chansen att kasta ett mynt och få upp klave 28 gånger i rad, påpekar statistik-professorn Jeffrey Miecznikowski.

Det har gått flera månader sedan någon vann jackpoten i Powerball – en amerikansk variant av Lotto, fast med fler spelbara nummer och därmed ännu sämre odds.

Därför har den långsamt vuxit och vuxit och inför dragningen natten till söndag är den alltså uppe i 900 miljoner dollar – eller 7.6 miljarder kronor.

Det är den högsta vinsten i amerikanska lotterihistorien. Fram till nu har den nätta summan 656 miljoner dollar – som tre vinnare i Kansas, Illinois respektive Maryland fick dela på i mars 2012 – varit toppnoteringen.

”Hur kan man inte spela?”

Inte helt oväntat har viss hysteri utbrutit i USA.

Över hela landet ringlade köerna under fredagen långa runt de butiker och kiosker som säljer powerball-lotter.

– Det handlar om den högsta vinsten någonsin. Hur skulle man kunna låta bli att spela, säger en kund i en kiosk på tågstationen Union Station i Washington till ABC News.

Chansen att vinna är dock...rätt liten. Oddsen på en rad skrivs till en på 290 miljoner.

– Jag tror inte människor riktigt kan greppa den siffran och det lever de som arrangerar de här lotterierna högt på, säger statistik-professorn Jeffrey Miecznikowski till ABC.

Försvinnande liten chans

– Chansen är så liten att den inte finns. Det är lättare att kasta mynt och få upp exempelvis klave 28 gånger i rad. Det händer inte, fortsätter Miecznikowski.

Det är också, som någon påpekat, större chans att komma fram till någon man vill prata med genom att slå ett telefonnummer på måfå.

Samtidigt:

Till slut är det alltid någon som vinner.

Den som gör det får välja om han eller hon vill ha vinsten i portioner under ett antal år eller som en klumpsumma på en gång. Vid alternativ två – som enligt finansiella rådgivare är att rekommendera – får vinnaren just nu 558 miljoner.

Sedan ska dock skatt betalas också och i slutändan återstår då ”bara” cirka 270 miljoner dollar – eller 2.2 miljarder kronor.

Men det räcker ju en bit det med...

ARTIKELN HANDLAR OM

USA