Brott

Bil körde in i folkmassa i tyska Münster – två döda

Av: 

John Granlund

Niklas Eriksson

Hans Österman

NYHETER

Två personer dog och flera skadades svårt när skåpbilen körde in i uteserveringen i tyska Münster.

Polisen misstänker att den 48-årige föraren medvetet körde in i folksamlingen innan han sköt ihjäl sig själv.

Enligt nya uppgifter har polisen hittat ett autovapen i hans lägenhet och bombgruppen genomsöker en väska som hittades i bilen.

RP Online uppger att 50-tal personer skadades i attacken när fordonet körde in i uteserveringen i gamla stan i Münster i nordvästra Tyskland, norr om Düsseldorf, på lördagen.

Två personer har hittills bekräftats döda, båda anställda på restaurangen, och minst sex personer uppges vara livshotande skadade, enligt regionens inrikesminister Herbert Reul.

Han uppger att de första uppgifterna om tre dödsoffer som myndigheterna gått ut med visat sig vara felaktiga.

Händelsen inträffade på ett litet torg. Bilder från platsen visar hur ett fordon står bland omkullvälta uteserveringsmöbler vid den populära restaurangen Kiepenkerl i Münsters historiska stadskärna.

– Jag såg hur människor kom rusande och skrek att det var terror, säger studenten Lena, 21, till Bild.

Myndigheterna misstänker att det rör sig om en medveten attack, enligt Der Spiegel. Tysk polis har också bekräftat att den misstänkte gärningsmannen skjutit ihjäl sig själv.

Tidningen Bild uppger att gärningsmannen är 48 år gammal och tysk medborgare. AFP uppger vidare att mannen, som i tyska medier kallas Jens R, ska ha haft psykiska problem.

Enligt tv-bolaget ZDF hade mannen kontakt med högerextremister, men det finns inga uppgifter om att han själv skulle vara högerextremist.

Herbert Reul, inrikesminister i Nordrhein-Westfalen.

Nordrhein-Westfalens inrikesminister Herbert Reul säger att gärningsmannen är tysk medborgare, "och inte, som har påståtts överallt, en flykting eller något sådant".

– Det finns inga indikationer i nuläget att det finns några islamistiska kopplingar, säger han.

Enligt Der Spiegel har stora delar av Münster spärrats av efter den misstänkta attacken. Samtidigt genomsöker polis området på jakt efter sprängmedel, uppger tidningen.

Enligt Bild ska polisen vara särskilt intresserade av en väska som påträffats i fordonet som användes vid den misstänkta attacken. Under natten mot söndagen meddelade polisen att bombexperter ska undersöka föremålet.

Samtidigt rapporterade både Der Spiegel och Bild att ett automatvapen hittats i 48-åringens lägenhet.

Boende i närheten av attentatsplatsen fick sent på lördagen inte återvända till sina hem på grund av polisens tekniska undersökning. Tyska medier har också rapporterat om kontrollerade explosioner inifrån det avspärrade området.

Polisen har också upprättat vägspärrar på vägarna in och ut ur staden. Enligt RP-online bevakas de av tungt beväpnad polis.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att någon svensk ska ha skadats.

– Vi har inte några uppgifter om att det ska vara några svenskar inblandade. Men vår ambassad i Berlin följer såklart utvecklingen noga, säger Rasmus Eljanskog på UD:s pressavdelning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brott

LÄS VIDARE

Experten: ”De har manualer för att köra in i folkmassor”

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Tyskland