Pension

”Pensionärer säljer hemlösas tidning för att inte bli vräkta”

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Fattigpensionärer säljer de hemlösas tidning Faktum i Göteborg. De har så låga pensioner att de är i behov av ytterligare en liten inkomst för att klara av sin vardag.

– De behöver den där extra tusenlappen varje månad för att inte bli vräkta, säger Sarah Britz, chefredaktör för Faktum.

I Aftonbladet/Inizios undersökning rörande hur mycket Sveriges pensionärer har att röra sig med varje månad framträder en grupp som har mycket lite pengar – fattigpensionärerna

Nästan en av tio har högst 2 000 kronor kvar när månadskostnaden för bostaden är betald. I gruppen är det mer än dubbelt så många kvinnor som män.

I Göteborg säljer fattigpensionärer numera de hemlösas tidning Faktum.

– Tidningen Faktum finns i hela Götaland. Vi registrerar inte dem som kommer till oss och därför är det svårt att ge dig en exakt siffra. Men det är företrädelsevis fattiga, fattigpensionärer och EU-medborgare, säger Sarah Britz.

Till skillnad från exempelvis tidningen Situation Stockholm så kan vem som helst ansöka om att sälja Faktum. Man behöver inte vara i kontakt med några myndigheter.

Den här gruppen människor saknar röst i den offentliga debatten, enligt Sarah Britz, chefredaktör på tidningen Faktum. Hon får i sitt arbete höra flera historier från fattigpensionärernas vardag.

– Kanske ska man åka tåg till Skövde från Göteborg för att hälsa på ett barnbarn som fyller år, men har inte råd med biljetten. Därför måste man kanske sälja tio tidningar extra just den veckan.

Stor skillnad med 1000 kronor extra

Britz kallar gruppen för ”det osynliga folket”.

– De har det fruktansvärt dåligt ställt. Det är svårt att föreställa sig den fattigdomen, säger hon.

De handlar om människor som lever på bidrag, låga pensioner samt sjukpensioner och som är i behov av ytterligare en liten inkomst för att klara av sin vardag, därför säljer de Faktum.

– De behöver den där extra tusenlappen varje månad för att inte bli vräkta, säger Sarah Britz och fortsätter:

– För om du blir vräkt har du ingen chans att komma in på bostadsmarknaden igen. Du godkänns inte av några fastighetsägare och inte heller av allmännyttan.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Var tionde kvinnlig pensionär lever på två tusenlappar i månaden

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Aftonbladet Inizio

Privatekonomi

Hemlösa