Maduros son och fru väljs in i kritiserad församling

avDaniel Nilsson, TT

1 av 3 | Foto: Fernando Llano / AP
Presidentens son och fru har valts in i den församling som ska kunna ändra Venezuelas grundlag.

Venezuelas president Nicolás Maduros son och fru får plats i den nya författarsamlingen som ska kunna ändra landets grundlag.

Samtidigt har två av oppositionens ledare under natten tagits från sina hem och förts till fängelse.

– Jag är djupt bekymrad, säger FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein om gripandena.

Tungt beväpnade soldater förde bort de venezuelanska oppositionsledarna Leopoldo López och Antonio Ledezma från sina hem under tisdagsnatten, där de befunnit sig i husarrest. De hålls just nu inlåsta i ett militärfängelse där de är anklagade för att försökt rymma från sin husarrest och släppa en video där de kritiserar president Nicolás Maduro, skriver nyhetsbyrån AP.

Agerandet har fördömts av FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein och menar på att han är ”djupt bekymrad” över att oppositionsledarna tagit från sina hem till fängelse.

– Jag uppmanar myndigheterna att inte göra en redan extremt instabil situation värre genom överdrivna tvångsmedel, inklusive våldsamma räder mot bostäder som säkerhetsstyrkor genomfört i olika delar av landet, säger al-Hussein enligt Reuters.

Under söndagen hölls ett mycket uppmärksammat val i Venezuela om en ny författarsamling som har till uppgift att skriva om landets grundlag. Flera länder, inklusive Sverige, har varit mycket kritiska till den senaste tidens politiska utveckling i landet.

USA har kallat valet illegitimt och infört personliga sanktioner mot presidenten Nicolás Maduro som de nu även klassar som ”en diktator”, enligt finansminister Steven Mnuchin. USA:s President Donald Trump har sagt att Maduro är ”personligen ansvarig” för oppositionsledarnas säkerhet och hälsa, enligt Reuters. Han har också krävt att alla politiska fångar ”omedelbart och ovillkorligt” ska släppas.

Väljer in egna sonen och frun till nya församlingen

I söndagens val ställde oppositionen, i protest inte upp med några kandidater, vilket innebär att församlingen nu består av anhängare och allierade till Maduro.

Under tisdagsnatten meddelades att både president Maduros son har valts in i den församling som ska kunna ändra Venezuelas grundlag.

För 27-åriga sonen, Nicolás Ernesto Maduro Guerra blir detta hans första framträdande hans roll inom politiken. Han har tidigare lett bland annat landets filminstitut och senast varit antikorruptionschef hos presidenten.

Även Maduros fru, 60-åriga Cilia Flores, ska sitta med i den kritiserade församlingen.