Maduro vill ha ett möte med Trump

Av: Daniel Nilsson

Publicerad:

NYHETER

Venezuelas president Nicolás Maduro vill träffa Donald Trump – öga mot öga.

Bakgrunden är att den amerikanska presidenten infört personliga sanktioner mot honom, enligt AFP.

– Om han nu är så intresserad av Venezuela, här är jag, säger Maduro.

Venezuelas president Nicolás Maduro.
Foto: UESLEI MARCELINO / REUTERS
Venezuelas president Nicolás Maduro.

Under torsdagsnatten höll Nicolás Maduro ett tal på över tre timmar inför författarsamlingen som tillsattes efter förra veckans uppmärksammade val. Huvudämnet var att skälla ut ett ”imperialistiskt” USA för de senaste sanktionerna som införts mot Venezuela, och presidenten personligen.

Vill träffa Trump

USA har dömt ut valet som ”illegitimt” och hävdat att Maduro agerar som en diktator. I talet kontrade Maduro med att säga att landet ”aldrig kommer att vika sig för utländska makter”.

Maduro meddelade också att han har instruerat sin utrikesminister att utforma en plan för ett personligt möte med den amerikanske presidenten.

Ett tänkbart datum för mötet är den 20 september, då ska ledare från hela världen samlas inför FN:s generalförsamling i New York.

”Enda vägen mot fred igen”

Maduro sa också att den nya författarsamlingen i Venezuela kommer att ha befogenhet över alla regeringsgrenar. Enligt presidenten är detta den enda möjligheten att återinföra fred i landet.

Under torsdagen anklagade oppositionen i Venezuela landets regering för förföljelse. Detta efter att högsta domstolen dömt två borgmästare till 15 månaders fängelse för att de inte stoppat den senaste tidens regeringskritiska demonstrationer.

President Nicolás Maduro har även gjort sig av med riksåklagaren Luisa Ortega efter att hon kritiserat valet.

Genomförde hackerattack

Omkring 130 personer har omkommit i de våldsamma demonstrationerna som ägt rum runtom i Venezuela de senaste månaderna.

Under veckan har det varit lugnare på gatorna. Men i stället har hackare intensifierat kampen. En grupp som kallar sig ”The Binary Guardians” har tagit på sig ett stort IT-angrepp, som slog ut mobilnätet för över sju miljoner människor på torsdagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE