Tillsätter jury i Rysslandsutredningen

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
NYHETER

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har utsett en åtalsjury i utredningen kring Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Åklagaren tros nu ha lagt in en ny växel.

– Man utser inte en åtalsjury om det inte är så att utredningen har bevis som man upplever innebär en överträdelse mot minst en, om inte fler, rättsliga bestämmelser, säger juristen Bradley Moss.

Åtalsjuryn (en så kallad grand jury) är utsedd inom ramen för utredningen om rysk inblandning i 2016 års presidentval, skriver Wall Street Journal. Med hjälp av en jury kan åklagare bland annat kräva in dokument och förhöra vittnen under ed.

Trump nekar

Åtalsjuryn i Washington ska ha påbörjat sitt arbete "de senaste veckorna", skriver Wall Street Journal.

Att juryn har utsetts ses som ett tecken på att Rysslandsutredningen går framåt. Mueller utreder bland annat om Donald Trumps kampanj samarbetade med Ryssland för att främja Trump.

Den ryska regeringen har nekat till inblandning i det amerikanska valet och Trump har kallat Muellers utredning för en politiskt motiverad häxjakt.

Den amerikanske presidentens advokat Ty Cobb säger sig inte ha vetat om att en åtalsjury kallats in.

– Vita huset kommer att samarbeta fullt ut med Mueller, säger han.

Trump har ifrågasatt Muellers opartiskhet och både republikaner och demokrater i kongressen har uttryckt oro över att Trump kommer att avskeda honom. Det lades på torsdagen fram förslag till lagstiftning som skulle kunna förhindra att Trump låter Mueller gå.

Inte den första

Vita huset talesperson Sarah Sanders hävdar att presidenten med största sannolikhet inte utreds. Hon hänvisar till att den förre FBI-chefen James Comey "tre gånger" sagt till presidenten att han inte är under utredning.

– Vi har ingen anledning att tro att det har förändrats, säger Sanders.

Trump fortsätter att neka till att Ryssland hjälpte honom.

– De flesta vet att det inte fanns några ryssar i vår kampanj. Vi vann inte på grund av Ryssland. Vi vann på grund av er, sade han under ett politiskt massmöte i Huntington, West Virginia, på torsdagskvällen.

Om Trump skulle kallas att vittna inför åtalsjuryn blir han inte den första presidenten som tvingas göra det. Bill Clinton förhördes inför en åtalsjury om sin relation med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. Clinton ställdes sedan inför riksrätt, men frikändes.