Sessions om ”tredje mötet” med Kisljak: ”Minns inte”

NYHETER

USA:s justitieminister Jeff Sessions minns inte eller vill inte svara.

Men i sitt inledningsanförande var han tydlig:

– Påståenden om att jag agerat i samförstånd med Ryssland under presidentvalet är motbjudande och avskyvärda lögner.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Justitiministern Jeff Sessions under utfrågningen.

Inför underrättelseutskottet i senaten svarade Jeff Sessions ofta med brasklappen ”så vitt jag kan minnas”. Justitieministern vägrade också svara på några frågor om sina konversationer med president Donald Trump.

Då på grund av att departementets regler och att presidentens "konstitutionella rättigheter" förhindrade det, enligt Sessions.

Han inledde med ett eget anförande:

– Påståendet att jag deltog i ett samförstånd eller var medveten om en sådan sammanslutning med den ryska regeringen för att skada det här landet som jag har tjänat i 35 år, eller underminera integriteten i vår demokratiska process, är en motbjudande och avskyvärd lögn, säger Jeff Sessions.

Utfrågningen på tisdagskvällen handlade om den ryska inblandningen i presidentvalet. Sessions, som rådgav Trump under stora delar av valrörelsen, har ställt sig utanför utredningarna om kontakterna med Ryssland.

”Inte delaktig i rysk inblandning”

Detta eftersom han under den senatsutfrågning som föregick att han godkändes som justitieminister missade att berätta att han, liksom flera andra av presidentens medarbetare, i fjol hade möten med Rysslands USA-ambassadör, skriver TT.

Den republikanske kommittéledamoten James Risch frågade om Sessions kan lova att han inte varit delaktig i rysk inblandning i valkampanjen.
– Jag kan säga det, absolut, säger Sessions.

I ett senare skedde av utfrågningen så bad senator Joe Manchin om svar på huruvida Jeff Sessions kände till några direktkontakter mellan ryska myndigheter och president Donald Trumps rådgivare.

– Jag har verkligen tänkt efter och jag tror inte det. Jag kan försäkra dig om att inget sådant möte handlade om att manipulera valkampanjerna på något som helst vis, säger Sessions.

Senator Manchin bad då om att få ett ja- eller nej-svar på om en lista med några av Trumps mest uppmärksammade medhjälpare haft kontakt med ryska tjänstemän.

Så här svarade Jeff Sessions då:

  • Steve Banon: Jag har ingen information om att han haft det.

  • Michael Flynn: Jag kan inte minnas det.

  • Reince Preibus: Jag kan inte minnas det.

  • Corey Lewandowski: Jag kan inte minnas att någon av de här individerna har haft några möten med ryska tjänstemän.

”Visa policyn”

Flera frågor undvek också justitieministern genom att säga att han inte fick svara. Dels på grund av ”departementets regler” och dels för att skydda ”presidentens konstitutionella rättigheter”.

Demokratiska senatorn Kamala Harris från Kalifornien bad vid ett tillfälle Jeff Sessions svara på var i regelverket det stod han inte får svara på frågor om sina samtal med Trump, skriver LA Times.

– Finns den policyn nedskriven någonstans? frågade Harris.

Något Sessions svarade att han tror det gör.

– Konstitutionen ger vissa privilegier till den beslutande grenen och en av dem är konfidentiell kommunikation, säger Sessions.

Men när Kamala Harris pressade honom att svara på var den policyn finns nertecknad och om underrättelseutskottet kunde få se den drog justitieministern ut på svaret. Han bad också om att inte bli stressad.

Till slut var Harris tid för frågor över.

Efteråt var senator Kamala Harris kritisk till att hon inte fick svar på sina frågor:

”Det var en enkel fråga. Kan Sessions ta fram den policy, skriftligt, där det framgår att han inte behöver svara på en lång rad av våra frågor som ställdes i dag”.

Under utfrågningen tillfrågades också Jeff Sessions om det enskilda möte som president Trump ska ha haft med FBI-chefen James Comey. Enligt Comey ska Trump då ha försökt få honom att lägga ner utredningen av Rysslandskopplingen.

Minns Comeys Trump-möte

Justitieminstern uppgav att han kände till att ett sådant möte ägt rum men att han inte har några detaljer om vad samtalet kan ha handlat om. Han nämnde då också de omtalade uppgifterna om att Donald Trump spelat in samtalet vars detaljer hittills endast har varit Comeys vittnesmål.

Han säger att han inte vet om samtalet spelats in men att om det finns inspelat så ”måste det nog sparas”, skriver NBC News.

En annan frågar som varit i fokus inför utfrågningen var hur många gånger Jeff Sessions haft möte med ryska företrädare. Sedan tidigare är två möten kända.

När han pressades på uppgifterna från sparkade FBI-chefen James Comeys vittnesmål där det uppgavs att Sessions haft ett tredje möte med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak sa justitieministern först att det inte skett.

Senare i förhöret när demokratiske senatorn Mark Warner ställde frågan ännu en gång var svaret dock mer svajande – och Jeff Sessions minne sviktade igen, rapporterar NBC News.

– Det är möjligt att det inträffade. Jag kan bara inte minnas det.