”Säkerhetspolisen kör sitt eget race”

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅ

Säpo lämnar sällan information till polis och kommuner om återvändande jihadistresenärer – trots att ett okänt antal är radikala islamister.

Yassin Ekdahl hos Nationella samordnaren mot våldsbevakande extremism träffade nyligen tre unga återvändare:

– De var fortfarande kvar i de här radikala tankemönstren, säger han.

Framtidens terrorkrigare är barn idag, de har tränats av våldsbejakande extrema islamiströrelser och många har återvänt till sina hemländer, däribland Sverige, nu som tränade barnsoldater. Enligt Europol utgör de potentiella framtida säkerhetshot.

Yassin Ekdahl, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbevakande extremism, kritiserar Säpo för att inte dela med sig av information om återvändare till kommuner och polis. För närvarande finns drygt 100 jihadistresenärer som lever i Sverige, enligt Försvarshögskolans rapport.

– Det är bara Säpo som kan uttala sig om hur farliga återvändarna är, bara de vet vilka individerna är. Det vet inte vi, säger Ekdahl.

Borde ni få den informationen från Säpo?

– Det borde vi, framför allt kommunerna där arbetet ska ske.

”Säpo samarbetar med andra myndigheter”

Enligt Yassin Ekdahl fungerar informationsdelningen bättre när det gäller barn. I de fallen måste Säpo göra en orosanmälan till kommunens socialtjänst, när ett barn som frivilligt eller ofrivilligt rest till ett jihadistområde kommer tillbaka till Sverige.

När det gäller vuxna återvändare inleds numera alltid en förundersökning, terroristresor är kriminaliserade sedan april 2016. Men om förundersökningen läggs ner utan åtal, så går däremot inte informationen om att personen är tillbaka i landet automatiskt vidare till polisen och kommunerna, uppger Yassin Ekdahl.

Säpo säger själva att de har ett samarbete:

– Säkerhetspolisen samarbetar med andra myndigheter kring återvändare. Finns det information om minderåriga eller barn är det en fråga för sociala myndigheter. Den informationen förs då vidare till dem, säger Karl Melin.

”Kör sitt eget race”

Ute i landets polisområden låter det olika beroende på vem man pratar med. Polisen i Eskilstuna säger att de inte får information från Säpo om återvändare. En polis som SvD/Aftonbladet talat med säger:

– Säpo kör sitt eget race och delar inte med sig. Det är en slags tysthetskultur som jag inte förstår. De som sitter i radiobilarna måste veta vilka individer som återvänt efter att ha stridit i Syrien.

Ulf Merlander, chef i lokalpolisområdet Nordöstra Göteborg, har tidigare varit kritisk mot den dåliga informationsdelningen, men säger att Säpo så sent som i fredags började dela med sig av information om återvändare. Merlander säger att terrorlagstiftningen inte är särskilt användbar i de här sammanhangen. Men lokalpolisen och Säpo har enligt honom en gemensam uppfattning om hur de ska angripas: det vanliga polisarbetet.

– Vi rapporterar människor för den brottslighet vi upptäcker. Och då är det bra att vi känner till om det rör sig om återvändare. Många av dem är brottsaktiva. Så det är via den vanliga brottsligheten vi kommer åt dem, inte via terrorlagstiftningen.

Exakt hur många av återvändarna som fortfarande är radikala islamister vet ingen i Sverige i dag. En tysk undersökning visade att hälften av återvändarna fortfarande var jihadister, och återgick till sina gamla radikala miljöer när de kom hem.

Yassin Ekdahl har genom åren träffat ett tiotal återvändande jihadistresenärer. Förra året mötte han tre unga män som fortfarande var kvar i ”radikala tankemönster”. Ekdahl säger att det är oklart hur Säpo hanterar den här gruppen, som utretts för terrorresa men där det inte blev något åtal:

– Det vet jag inte. Men jag skulle gärna vilja veta det.

Publicerad: