Samhället saknar verktyg att stoppa barns radikalisering

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Varningssignalerna finns där. Elever, föräldrar, lärare och andra engagerade ser tecknen på barn och ungdomar som förändrats och öppet visar sitt stöd för IS och terror.

Fredric Karén, chefredaktör Svenska Dagbladet och Sofia Olsson Olsén, chefredaktör Aftonbladet.
Fredric Karén, chefredaktör Svenska Dagbladet och Sofia Olsson Olsén, chefredaktör Aftonbladet.

Från Sverige har minst 18 minderåriga sökt sig till våldsbejakande islamistiska terrorgrupper i Syrien och Irak de senaste åren. Inte sedan 1998 har så många barn som nu självmant anslutit sig till våldsbejakande grupper.

Några har dött medan andra har passerat obemärkt förbi och återvänt.

Sedan flera år finns effektiva lagar för att komma åt problemen i grannlandet Norge och här i Sverige börjar lagar stiftas som ska hindra samröre med terrororganisationer. Men samhällets institutioner, som kommuner och skolor, saknar både verktyg och nationella riktlinjer för att komma åt de personer som radikaliseras. Trots att terror-resorna varit kända i flera år.

På flera håll slår socialtjänsten nu larm.

Aftonbladet och SvD har tillsammans granskat den värld av våldsglorifiering till vilken barn och unga lockas och som ibland leder till döden. Eller som leder till att radikaliserade personer återvänder till Sverige och försöker hitta vägen till ett normalt liv.

Sofia Olsson Olsén
Chefredaktör, VD och ansvarig utgivare Aftonbladet

Fredric Karén
Chefredaktör, ansvarig utgivare Svenska Dagbladet


Publicerad:

LÄS VIDARE