”Väldigt mycket har gått fel”

avRaluca Dintica

Larmsignalen ”Hesa Fredrik” lät över hela Stockholm i går.

Men det skulle ta flera timmar innan den ansvarige politikern informerats.

Nu riktar hon skarp kritik till hur felsignalen hanterats.

– För det första fick jag informationen från Twitter och andra medier att det här har hänt eftersom jag befinner mig utanför Stockholm. Och någon ”faran över”-signal fick jag ju heller aldrig och det vet jag att de som befann sig i Stockholm inte heller fick, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) till Aftonbladet.

Iréne Svenonius är ansvarig landstingets krisberedskap. Flera timmar efter att larmet hade gått hade hon fortfarande inte fått någon information från SOS Alarm eller från några av de andra myndigheter som ansvarar för att informera henne. Istället hade hon själv fått skaffa den informationen via sociala medier.

Viktiga krissajter och telefonlinjer låg nere

Det skulle ta elva minuter i ovisshet innan förklaringen till larmet kom. Att det berodde på ett tekniskt fel som hade uppstått i samband med en uppgradering av ett varningssystem.

Efter felalarmet gick flera viktiga samhällsfunktioner ner. Viktiga telefonlinjer och hemsidor kraschade hos myndigheterna. Detta är Svenonius mycket kritisk till.

– Vad händer om det blir en verklig händelse? Och det inte är semester utan stan är full med folk? Då blir trycket på sajterna ännu högre. Det som nu har hänt tyder på att systemen är underdimensionerade, säger hon till DN.

Riktar kritik

Sveriges Radio som har ett särskilt uppdrag att ge allmänheten krisinformation fick inte heller någon information. SOS Alarm skulle kontaktat radion, men istället fick de själva undersöka vad det var som hänt.

Trots allmänhetens förvirring och brist på information valde SOS Alarm att inte gå ut med en ”faran över”-signal. Detta är Svenonius också kritisk till. Signalen ska enligt regelverket gå ut.

– Det är antagligen för någon har glömt det, men det kan man inte vara säker på, säger hon till SVD.

– Vi gick ut med informationen om att det var ett falskt larm via Sverige Radio istället, så fort vi förstod att signalen hade startat så formulerade vi info till dem, säger Claes Pekkala, krisberedskapssamordnare på SOS Alarm.

Nu säger Iréne Svenonius till DN att händelsen måste utredas på högsta nivå.

– Väldigt mycket har gått fel och jag skulle vilja veta varför.


CHATT: Hur hanterade myndigheterna larmet? Hur reagerade du?

  • Har du förtroende för hur myndigheterna skötte det falska ”Hesa Fredrik”-larmet? Tyck till och diskutera här nedanför.

  • Hur reagerade du? Berätta gärna och läs om andras reaktioner – klicka då på fliken ”Hur reagerade du?”