Internationellt efterlyst för motorsågsattacken

NYHETER

Fem personer skadades i en motorsågsattack i Schweiz i går.

Ett av offren var lokalkändisen och Elvisimitatören Mike, 40.

Misstänkte Franz Wrousis, 51, efterlyses nu internationellt.

1 av 4 | Foto: AFP

Under tisdagen fortsätter jakten på schweiziske Franz Wrousis, 51. Han är misstänkt för en motorsågsattack i staden Schaffhausen i norra Schweiz på måndagsförmiddagen, som skadade fem personer.

Wrousis är 1,86 meter lång och bar vid dådet på ett försäkringskontor en grön vindjacka och svarta byxor. På Schaffhausenpolisens hemsida står det att ”man kan anta att han är beväpnad”.

Enligt polisen har Wrousis mestadels setts till i skogen. Enligt 20 minuten ska Wrousis ha bott i sin bil som stått parkerad utanför den närliggande staden Uhwiesen under de senaste två veckorna. Bilen omhändertogs av polisen på måndagseftermiddagen.

Hotellarbetaren Benjamin Schmid, 34, träffade Wrousis för tre månader sedan. Den misstänkte mannen ska ha sagt att han behövde lite avstånd och ville komma bort från folk.

– Han hade dåliga vibbar, säger Schmid till Blick.

Söktes med helikopter och hundar

Klockan 10.39 fick polisen larm om att en man med en motorsåg gått till attack mot personal på ett försäkringskontor i Schaffhausen. Enligt polisen skadade han två anställda med motorsågen. Ytterligare två personer fick föras till sjukhus i chock och en femte person ska ha skadats lindrigt i polisingripandet.

Under måndagen inleddes en stor sökinsats med helikoptrar och hundpatruller. Styrkor från närliggande regionerna Zurich Thurgau kom till undsättning. Polisen uppmanade allmänheten att hålla sig undan området och varnade för att Wrousis kan ”uppträda aggressivt om han känner sig trängd”.

Under både måndagen och tisdagen har schweizisk polis publicerat bilder på Wrousis. Vid en presskonferens på måndagseftermiddagen publicerade man bilder på den misstänkte gärningsmannen som stod i en skog och stirrade med tom blick. På tisdagen följde man upp med bilder på en snaggad Wrousis som såg ut att komma från övervakningskameror.

Enligt polis har Wrousis dömts för brott mot vapenlagen flera gånger. I fjol hittade polisen honom med en elpistol i Luzern och 2014 greps han med en pistol utan tillstånd, skriver Blick.

Offret känd Elvisimitatör

De två anställda på försäkringskontoret som skadades i attacken är enligt Blick Antonio B, 45, och 40-åriga Mike F. Mike är enligt den schweiziska tidningen känd som ”Elvis från Diessenhofen” eftersom han vid sidan av jobbet på försäkringskontoret blivit en lokalkändis som Elvis-imitatör.

Mike, som underhåller som sin idol på konferenser och julfester, var den som skadades värst i attacken och fick akutopereras på måndagen, skriver Blick.

Christina Wettstein, talesperson för CSS, försäkringsbolaget som Antonio och Mike jobbar på, bekräftar att Wrousis är en av deras kunder.

– Vi försäkrar att han är en av våra kunder. Han pratade med de två anställda innan han gick lös med motorsågen. Båda anställda har opererats på sjukhuset. Resten av de skadade är varken kunder eller anställda, säger Wettstein till Blick.

ARTIKELN HANDLAR OM

Schweiz

Brott