Heather, 32, dog i bilattacken: ”Stod upp för det hon trodde på”

När en bil plöjde in i motdemonstranterna vid vit makt-marschen i Charlottesville, USA, blev Heather Heyes liggandes kvar på gatan.

32-åringen har identifierats som attackens hittills enda dödsoffer.

– Hon trodde alltid på att behandla folk rättvist, säger hennes mamma till ABC News.

Hundratals högerextremister samlades i Charlottesville i Virginia, USA, på lördagen för att marschera. Och de mötte motstånd från ytterligare hundratals motdemonstranter.

Just när poliserna började få kontroll på läget körde en personbil in bland motdemonstranterna och plöjde ner ett stort antal människor.

Den misstänkta gärningsmannen har identifierats som James A. Fields Jr., 20. President Trumps talesperson har benämnt dådet som en terrorattack. Och nu har det enda dödsoffret identifierats.

”Försvarar det hon tror på”

Heather Heyes, 32, var på plats i Charlottesville för att demonstrera mot en samling högerextremister, Ku Klux Klan-medlemmar och nynazister. Hennes mamma Susan Bro säger till ABC News att dottern hade en stark övertygelse om att människor ska behandlas rättvist.

Och att hon alltid har ifrågasatt och försvarat det hon trott på.

– Inte på ett grälsjukt sätt utan mer genom att säga ”berätta varför, säg varför jag inte kan göra så här”, säger mamman.

– Ibland när hon var ett litet barn kunde det vara irriterande, men jag uppmuntrade det hos henne, att vara en stark självständig person och att stå upp för vad hon tror på.

Känner sig bortdomnad

Heathers vänner kontaktade mamman från sjukhuset en stund efter attacken.

Susan Bro säger att beskedet om dotterns död får henne att känna sig bortdomnad. Men hon ägnar samtidigt en tanke till gärningsmannen James A. Fields Jr:s föräldrar.

De har också förlorat en son, säger hon.

– Heathers liv handlade inte om hat och den här unga mannen som körde på min dotter trodde, felaktigt, att hat kunde förändra världen. Och det gör det inte.

Jämför med en död soldat

När Heather var liten var hon den som sa ifrån när andra blev retade på skolbussen, säger en av hennes nära vänner till Washington Post.

– Hon dog av en anledning. Jag ser ingen skillnad på henne och en soldat som dör i ett krig, säger vännen Felicia Correa till tidningen.

– Hon dog, på ett sätt, för sitt land. Hon var där och stod upp för det som är rätt. Jag vill bara se till att det inte var förgäves.

Publisert:

LÄS VIDARE