Hotet inifrån – den växande nazismen

Säpo: Nazisterna som hotar Sveriges säkerhet ökar

Av: 

Erik Wiman

Frida Svensson, SvD

Frida Sundkvist, SvD

NYHETER

Nazisterna som är ett hot mot rikets säkerhet blir fler för varje år.
Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, är nazisternas våld nu så grovt att det ibland kan klassas som terrorism.

Ändå saknar både Säpo och Brottsförebyggande rådet, Brå, en exakt bild över hur omfattande och farligt hotet egentligen är.

“Tillsammans är vi en växande kraft som inte går att stoppa!”. Det är Nordiska motståndsrörelsens ledare, Simon Lindbergs, budskap inför demonstrationen i Göteborg på lördag. Det är då nazisterna planerar att visa upp sig som en massrörelse.

Simon Lindberg har skäl att vara nöjd. Allt fler ansluter sig till nazisterna. Under demonstrationen i Falun i år samlades nästan 600 personer – nästan dubbelt så många som året innan. I Göteborg väntas antalet bli betydligt högre.

Men att få en exakt siffra på hur många våldsbenägna nazister som finns i landet är omöjligt.

Däremot har Säkerhetspolisen goda kunskaper om antalet jihadistiska extremister i landet – i dag runt 2000 personer. Försvarshögskolan har djupgranskat 267 av de cirka 300 personer som har rest från Sverige till Islamiska staten i en rapport.

Blind fläck

Brottsförebyggande rådet saknar statistik över högerextremt våld och bedriver ingen forskning. I domar som SvD/Aftonbladet i granskat har personer blivit utsatta för bland annat misshandel av nazister, på grund av sin hudfärg – men det syns inte i brottsrubriceringen.

En sak kan Säpo däremot slå fast – antalet svenska nazister ökar i snabb takt.

Jämfört med 2009 har antalet politiska extremister som Säpo bevakat gått från 200 personer till 1000 – en femfaldig ökning. Då slår Säpo ihop både militanta nazister och vänsterextremister.

Samtidigt pågår intensiva värvningsförsök för att fler ska ansluta sig till naziströrelsen. I kommunerna ser man hur personer från Nordiska motståndsrörelsen söker sig till skolor och fritidsgårdar för att locka till sig unga.

– Vi har sett att man affischerar vid skolor och försöker rekrytera ungdomar. Det verkar vara en upptrappning inför valet, säger Joakim Jansson, säkerhetschef i Västervik.

”Benägna begå grova brott”

Samtidigt kan Säkerhetspolisen bekräfta att våldet har trappats upp. Det handlar om attacker mot flyktingdemonstrationer i Stockholm, brandattentat mot lokalpolitiker och en rad pridetåg som attackerats i bland annat Borlänge, Falun och Kalmar. I vintras sprängdes hemmagjorda bomber av nazister inom NMR i Göteborg – ett politiskt motiverat brott mot flyktingar och vänsteraktiva.

– Bomberna i Göteborg har visat att personer inom vit makt-miljön är benägna att begå grova brott som skulle kunna klassas som terrorattentat, enligt Säkerhetspolisens chefsanalytiker Ahn-Za Hagström.

Säpo bedömer att nazister som begår brott, eller uppmuntrar till brott, med målet att ”förändra samhällsordningen” har ökat. Det betyder en större risk för rikets inre säkerhet.

– Vi ser fler händelser där vit makt-miljön har varit den angripande parten den senaste tiden. Och stigman att tillhöra den här gruppen har minskat, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen.

Läget annorlunda

2009 beskrev Säkerhetspolisen vit makt-miljön som en “marginell ungdomsrörelse – en subkultur”. Man bedömde också att det inte fanns förmåga att begå terrorbrott.

Nu är läget helt annorlunda.

– Förmågan finns, även om det inte handlar om storskaliga terrordåd. Att skaffa sig förmåga, om hur man bygger en bomb exempelvis, är väldigt lätt idag, säger Ahn-Za Hagström.

Hon säger också att våldet från vit makt-miljön ibland får alldeles för lite uppmärksamhet. Det beror bland annat på att brotten i sin karaktär är mindre allvarliga, men att brotten sker systematiskt och under lång tid är mycket allvarligt.

– Vi upplever att vi ibland har svårt att få gehör för att detta också är allvarlig brottslighet, därför tenderar sådana händelser att glömmas bort, säger hon.

Polisens hatbrottsgrupp säger att man ser en ökning av anmälningar och räknar med fler inför valet. Stockholmspolisen säger att brott som misstänks har begåtts av högerextrema har ökat något, jämfört med samma period förra året. I år har de i Stockholm handlagt 45 ärenden som misstänks ha utförts av en grupp som räknas som ”inhemsk extremism”. Hur många som utförts av Nordiska motståndsrörelsen vet man dock inte.

Även i Skåne ser polisen en ökning av brott bland de högerextrema.

– Positionerna har helt klart flyttats fram, säger Katarina Aspegren på Skånepolisens demokrati- och hatbrottsgrupp.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”
Hyllade brandbomb – blev brandman

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

LÄS VIDARE

Chefredaktörerna: ”Det här är inga fulla skinheads”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

Nazism

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Brå, Brottsförebyggande rådet

Brott

Säpo