Trafikolyckor

SJ-tåg kolliderade med stridsfordon

Av: 

Adam Westin

Joakim Magnå

Kerstin Nilsson

Maja K Nilsson

NYHETER

Tre anställda vid Försvarsmakten skadades efter kollisionen mellan ett SJ-tåg och ett stridsfordon på tisdagen.

En person flögs i ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset och vårdades under kvällen för allvarliga skador, enligt sjukhusets presstjänst.

– Vi satt på tåget, så hörde man bara en smäll och det kom rök. Jag blev sjukt rädd, säger passageraren Felicia Ljung.

Olyckan inträffade omkring 15.40. Ett persontåg krockade med ett stridsfordon, en pansarterrängbil 360, vid Lästringe mellan Trosa och Nyköping på tisdagen.

– Ett fordon som deltar i Aurora 17 har passerat tågspåret och kolliderat med ett tåg, säger Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17.

En av de skadade fördes iväg med ambulanshelikopter och två med ambulans, uppger Jesper Tengroth i Aftonbladet TV.

– Vi har haft egen personal på plats som hjälpt till med räddningsarbetet och har satt igång vår krisorganisation, säger Jesper Tengroth.

Hur har olyckan gått till?

– Det kan jag inte svara på. Det kan ju vara så att den passerade en järnvägsövergång, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmakten.

Tre soldater till sjukhus

Försvarsmakten uppger att tre anställda vid Södra skånska regementet (P 7) har förts till sjukhus. En man i 30-årig man och en 25-årig kvinna är hemmahörande i Skåne och en 25-årig man i Halland.

Anhöriga har underrättats.

En person flögs i ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm och är allvarligt men inte livshotande skadad. De andra två personerna har lindriga skador.

Dessutom uppges lokföraren på tåget vara lindrigt skadad.

Fyra ambulanser och fem brandbilar skickades till olycksplatsen. Tåget spårade delvis ur vid kollisionen och står några hundra meter från platsen där krocken inträffade, enligt polisen.

Regionaltåg från SJ

Enligt SJ var det ett regionaltåg på väg från Nyköping till Stockholm som var inblandat i olyckan.

Felicia Ljung satt på tåget.

– Man hörde en stor smäll, och det kom rök. Jag tror att någon fick ett fönster över sig, Jag blev sjukt rädd, säger hon.

En konduktör, som befann sig i en tjänstekupé, säger till SN att ”det tog stopp direkt och folk flög omkring inne i tåget".

– Vad jag vet just nu är att loket spårade ur och att lokföraren är skadad, säger Niklas Härenstam, presschef på SJ.

70 passagerare ombord

Enligt Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ, stod de andra vagnarna i tågsetet kvar på spåren.

– Det var cirka 70 passagerare ombord och de fick lämna tåget. Vi har inte några uppgifter om att någon mer ombord på tåget än lokföraren ska vara skadad och han är lindrigt skadad, säger Karin Starkman Ahlstedt på SJ.

Samtliga passagerare var evakuerade vid 16.30-tiden, enligt SOS Alarm.

Bussar hämtade passagerarna från det aktuella tåget.

Anders Häggman, som bor i närheten av olycksplatsen, säger till Södermanlands Nyheter att olyckan skedde vid en gammal obevakad järnvägsövergång.

– Det är ingen som åker där längre, men jag brukar använda övergången för fyrhjuling. Vi fick höra en stund innan olyckan att militären skulle ta den vägen, säger han till Södermanlands Nyheter.

Välövervakat med stora avspärrningar

Runt det krockade stridsfordonet sattes både inre och yttre avspärrningar upp för att hålla borta nyfikna såväl som kameror. Tåget som körde flera hundra meter efter att det krockat och sedan spårat ur, syntes som en övergiven siluett i solnedgången. Allt fokus låg på stridsfordonet.

Militärer och poliser stod utposterade samtidigt som hundförare sökte av området efter inkräktare.

– Det klart att det var fler folk här på grund av att vi är mitt uppe i Aurora. Så här mycket militärer skulle inte kommit dit normalt sett vid en olycka, säger Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17.

På plats gjordes tekniska undersökningar och senare bogserades stridsfordonet bort. Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart.

Har försvarsövningen avbrutits idag?

– Förbandet som är absolut närmast avbröt direkt verksamheten, tog hand om situationen och påbörjade räddningsinsatser med egen sjukvårdsresurser. Men övningen i helhet fortsätter, säger Wissman och berättar att de upprättat krishantering både på plats och på verksamhetens övningsledning.

Polisen misstänker brott

Olyckan orsakade totalstopp i tågtrafiken mellan Vagnhärad och Nyköping. Problemen påverkade alla fjärrtåg på sträckan mellan Stockholms central och Norrköping, via Nyköping.

– Trafiken leddes om via Katrineholm, säger Karin Starkman Ahlstedt på SJ.

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik, vilket man uppger är en rutinåtgärd vid den här typen av händelser. Statens haverikommission har underrättats, men det är oklart om de kommer utreda händelsen.

Senare upprättade polisen även en anmälan om arbetsmiljöbrott. Åklagare har kopplats in.

Stridsfordonet har tagits i beslag för en teknisk undersökning.

Den stora militärövningen Aurora 17 pågår i Sörmland mellan den 24 och 27 september.

Förvarsmakten har upprättat ett anhörignummer som är 010–821 70 12.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Trafikolyckor

LÄS VIDARE

Så påverkas du av Aurora

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafikolyckor

Tågolyckor

Försvarsmakten

Aurora 17