Stort utbrott av salmonella – nästan alla hade ätit salami

NYHETER

Folkhälsomyndigheten utreder just nu ett stort antal utbrott av salmonella.

Av de 18 personer som intervjuats säger 17 att de ätit samma sorts salami.

– Den heter Fuet, en långsmal salami. Vi har dragit tillbaka allt som finns, säger Christian Di Luca, vd för företaget.

Sedan slutet av augusti har 30 fall av samma typ av salmonella rapporterats till Folkhälsomyndigheten.

De insjuknade är i åldrarna 3 - 74 år, något fler män än kvinnor, och bor i sju olika län. Flest i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Salami från Zeta

Nu har utbrottsutredningen fått ett genombrott, skriver Folkhälsomyndigheten. Det har framkommit en koppling till en spansk salami från märket Zeta, som produceras av företaget Di Luca & Di Luca.

Av de 18 personer som hittills intervjuats av myndigheten säger 17 att de ätit den specifika salamin.

”Ytterligare fall kan tillkomma eftersom salamikorven har lång hållbarhetstid och kan finnas kvar hos de kunder som inte nåtts av beskedet om tillbakadragandet”, skriver myndigheten.

Försäljningen stoppad

Christian Di Luca, vd på Di Luca & Di Luca, säger att man tar händelsen på stort allvar. I fredags morse, när de fick kännedom om att utbrottet av salmonella kunde kopplas till dem, stoppade de all försäljning av korven.

– Den heter Fuet, en långsmal salami. En snacks-salami, kan man säga. Det vi har gjort är att vi har dragit tillbaka allt som finns, eftersom att vi ännu inte vet vilket parti det rör sig om, säger Christian Di Luca.

Kan orsaka buksmärtor

Företaget inväntar laboratorieresultat om vad som kan ha orsakat utbrottet, men framhåller att det ännu inte är helt bekräftat att salmonellautbrottet kommer från Zeta-salamin.

Den som har ätit av salamin och får symtom på salmonellainfektion, som buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar, uppmanas att kontakta sin vårdcentral eller ringa 1177 Vårdguiden, skriver Folkhälsomyndigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM