Räddningsaktion för att rädda flicka från rasmassor

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

Räddningsarbetare arbetar för fullt med att nå fram till den 12-åriga flickan som ligger fastklämd under rasmassorna från en skola som föll ihop efter jordbävningen i Mexico City, rapporterar CNN.

Flickan har tidigare kontaktat anhöriga på chatt-appen Whatsapp och vädjat efter vatten.

Minst 20 barn dog när skolan Enrique Rébsamen rasade samman, men flera saknas fortfarande.

Historien om 12-åringen visade sig dock vara falsk, enligt AP.

1 av 11 | Foto: EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
Hundar används för att lokalisera barn i rasmassorna i Enrique Rebsamen skolan.

Fotnot: Efter artikelns publicering har nya uppgifter om insatsen framkommit. Dessa uppgifter gör enligt AP gällande att den 12-åriga flickan inte existerade.

Hittills har 11 barn och flera lärare räddats från det som finns kvar av skolan.

Den 12-åriga flickan som vädjade om hjälp via Whatsapp på onsdagen, uppgav att det bredvid henne ligger flera andra barn som också är vid liv. Dessa uppgifter har dock inte kunnat bekräftas.

Firade ned en slang för att ge henne vatten

Räddningstjänst och upprivna föräldrar anlände till rasmassorna och man sökte med värmekamera för att kunna lokalisera flickan. Man firade också ned en slang för att ge henne lite vatten.

På torsdagsmorgonen fortsätter arbetet med att rädda barnen. Dock fick det tillfälligt avbrytas under en stund efter rapporter om efterskalv. Man har försökt gräva rör in i skolan, för att på den vägen kunna ta ut barnen.

Ett kraftigt regn har dragit in över Mexico City, vilket försvårar räddningsarbetet eftersom jorden och leran blir så mjuk av vätan.

Misstankar om fuskbygge

Misstankar har uppstått om att trevåningsbyggnaden som inrymde skolan Enrique Rébsamen kan ha varit ett fuskbygge.

– Om den hade byggts på ett korrekt sätt hade den inte kollapsat. Och jag misstänker att frågor kommer att väckas om huruvida man följt de lämpliga byggreglerna eller inte, säger David Rothery, professor i geovetenskap vid The Open University i Storbritannien, till AFP.

Foto: CARLOS JASSO / TT
ARTIKELN HANDLAR OM