Mindre jordskalv i Nordkorea

NYHETER

Ett ytligt jordskalv med en magnitud på 3,4 har ägt rum i Nordkorea.

Kinesiska myndigheter uppgav först att jordbävningen troligen utlösts av en explosion – men backade sedan och sade att skalvet haft naturliga orsaker.

– Det kan vara ett jordskalv som har att göra med en försvagning av berget runt området, säger seismologen Reynir Bödvarsson till TT.

Ett jordskalv med en magnitud på 3,4 ägde rum vid 11-tiden på lördagen, svensk tid, i de norra delarna av Nordkorea.

Skalvet rapporteras ha varit ytligt, på 0 kilometers djup, i området Kilju där Nordkorea tidigare testat kärnvapen.

– I och med att Kina anger att djupet är på noll kilometer så skickar man ett meddelande till oss att skalvet är på ytan, vilket minskar sannolikheten att det är ett naturligt jordskalv. Då skulle man förvänta sig ett djupare skalv, säger seismologen Reynir Bödvarsson till TT.

Oenighet om skalvet

Till en början uppgav kinesiska myndigheter att skalvet troligen orsakats av en explosion, skriver nyhetsbyrån Xinhua News.

Sydkoreas väderinstitut noterade skalvet i Kilju, men enligt deras bedömning hade skalvet naturliga orsaker, skriver Yonhap.

Senare backade även Kina. Landets myndighet för jordbävningar uppgav vid 17-tiden att det inte rört sig om någon kärnvapenexplosion, utan att skalvet hade karaktären av ett naturligt skalv, skriver Reuters.

– Det kan vara ett så kallat inducerat jordskalv som har att göra med en försvagning av berget runt området. Skalvet skedde ju i området där Nordkorea sprängde en vätebomb tidigare, så det går inte att utesluta att det kan vara ett sådant typ av skalv, säger Reynir Bödvarsson till TT.

Vätebomb utlöste större skalv

Skalvet ska ha ägt rum i samma område som vätebomben detonerade, då Nordkorea genomförde sitt sjätte kärnvapentest den 3 september.

Den gången uppmättes ett skalv med en magnitud på 6,3. Åtta minuter senare inträffade en andra jordbävning på nästan exakt samma plats, med en magnitud på 4,6.

Ordkriget mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump har inte visat några tecken på att avta.

I går sade Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho till reportrar i New York att Kim Jong-un kan komma att genomföra en sprängning av en vätebomb i Stilla Havet.

Så fungerar en vätebomb 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM