WHO utreder muterade virus hos danska minkar
Publicerad 2020-11-06
Muterat coronavirus från mink har hittats hos 214 personer i Danmark under perioden juni till oktober.
Världshälsoorganisationen (WHO) ska nu göra en riskbedömning av smittan.
Det handlar om olika varianter, där virus har muterat hos mink och därefter spridits vidare till människor, enligt Statens Serum Institut i Danmark.
WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan förbereder nu en riskbedömning av covidsmittan bland danska minkar och kommer att informera organisationens medlemmar inom kort, enligt ett uttalande från organisationen.
Elva smittade
Den tidigare uppmärksammade varianten, som bedöms som mest allvarlig, kallas kluster 5. Den har hittats på fem minkfarmar och hos elva människor, på norra Jylland.
På grund av den upptäckten har den danska regeringen beslutat att alla minkar i Danmark ska avlivas.
Samtidigt har hårda restriktioner införts i sju kommuner på Nordjylland, som berör mer än 280 000 personer. De som bor där får inte lämna sin hemkommun. Restauranger har stängts och kollektivtrafik till och från kommunerna ställs in.
Oklar vaccinpåverkan
Orsaken till att kluster 5-varianten bedöms som så allvarlig är att farhågor lyfts om att ett kommande vaccin kanske inte skyddar lika bra mot den varianten. Den bedöms dock inte ge allvarligare sjukdom eller vara mer smittsam än det ursprungliga coronaviruset.
"Men om den sprider sig i Danmark eller internationellt kan den potentiellt ge allvarliga konsekvenser för den skyddande effekten av kommande vacciner", skriver Statens Serum Institut.
WHO:s chefsforskare säger dock att det inte går att säga något om hur den muterade smittan kommer att påverka ett vaccin. FN-organets coronaenhet ska nu även undersöka situationen i andra länder med minkfarmar.
"Måste följas"
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, kommenterade situationen bland de danska minkarna på gårdagens myndighetsgemensamma pressträff:
– Det finns en rad olika varianter (av det nya coronaviruset) globalt och än så länge finns det inget säkert som säger att de kan påverka sjukligheten eller smittsamheten och allra viktigast konsekvenserna vid en eventuell vaccination. Men detta är något som hela tiden måste följas och att man vidtar åtgärder, såsom man gjort i Danmark.
På frågan om Danmark riskerar att bli ett nytt Wuhan i Kina, där pandemin tog sin början, säger hon:
– Det är för tidigt att säga, såsom jag bedömer det, men det är bra att man har en tät dialog med djursidan och ser till att det finns strikta och bra regelverk. Det här är ju ett zoonotiskt smittämne och kan föras mellan människa och djur, säger Karin Tegmark Wisell.