Presidentvalet i USA 2020

Leder i opinionen – men säljer inga kepsar

Av: 

Emma Lovén Svensson

NYHETER

WASHINGTON D.C. Med en knapp vecka kvar till valet ser Joe Biden ut att leda i opinionen. Men frågar man souvenirförsäljarna nere vid Vita huset om vems kepsar och t-shirts som är populärast, är svaret ett annat.

– Jag säljer två, tre gånger mer Trump-saker än Biden, säger souvenirförsäljaren Tan Ngyuen.

Tan Nguyen, 52, har stått på trottoaren utanför USA:s kändaste byggnad, ett stenkast från världens mäktigaste man, och sålt souvenirer i tio år. Vanligtvis brukar valveckan vara en hektisk tid för souvenirförsäljarna vid Vita huset, men i år gapar trottoarerna tomma och försäljningen går trögt.

– Utan covid-19 skulle vi ha haft massa folk, men på grund av covid-19 har vi inte haft så många, säger han och tillägger att de flesta turister som kommer till honom vanligtvis brukar resa hit från andra stater.

Tan Nguyen, 52, har sålt souvenirer utanför Vita huset i tio år.
Storsäljaren Trumpkepsen.

Leder i opinionen – men säljer inga kepsar

Enligt sajten FiveThirtyEight, som sammanställer opinionsmätningar inför presidentvalet, leder demokraten Joe Biden just nu i opinionen. Men minnet av förra valåret, när i princip samtliga mätningar förutspådde Hillary Clinton som vinnare och Donald Trumps seger blev en överraskning, har många valt att närma sig årets opinionsmätningar med större försiktighet.

Tan Nguyen jobbade även förra gången det var val och då minns han att han sålde ungefär lika mycket Hillary Clinton-souvenirer som Donald Trump-souvenirer. Men i år menar han att det är annorlunda. För att hitta en keps med trycket ”Biden Harris” på får han lägga sig över en hög med t-shits och leta bakom disken.

– Den här gången säljer jag mindre av Biden. Jag hade tänkt hämta mer, men folk köper bara Trump-saker, två, tre gånger mer än Biden, säger han.

Prydnadsfigurer på kända politiker – men ingen Joe Biden i sikte.
Flaggor pryder souvenirförsäljarnas stånd.

Varför Trump är en sådan storsäljare jämfört med Biden vet inte Tan Nguyen, men han tror att många gillar Trump.

– Trots att jag inte haft så många besökare som jag brukar, märker jag att det är Trump de vill ha, säger han.

Ser när presidenten kommer till jobbet

Från Tan Nguyens lilla portabla butik har man första parkett mot Vita huset. Han brukar hålla utkik efter presidenten, men det är svårt att få en glimt förbi beväpnade vakter och stängsel. Fordonen presidenten färdas i är desto lättare att märka av.

– Jag har sett hans bil köra förbi här, säger han och pekar ut mot gatan. Och helikoptern! Men då såg jag bara helikoptern och inte honom.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

En av de mer originella t-shirtsen som finns till försäljning med trycket ”tummarna upp för Trump”.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Joe Biden

Donald Trump

Hillary Clinton

USA

Washington

Covid-19