Nice

Ministern efter dådet: ”Vi är i krig”

Ytterligare en man gripen

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Två män har gripits misstänkta för knivdådet som dödade tre personer i Notre Dame-katedralen i torsdags.

Händelsen har terrorstämplats av president Macron och nu varnar inrikesministern för fler attacker.

– Vi är i krig mot en fiende som finns både i och utanför Frankrike, säger Darmanin.

En 21-årig man från Tunisien, vid namn Ibrahim Issaoui enligt nyhetsbyrån AP, greps på plats under den dramatiska händelsen i Notre Dame-katedralen i Nice under torsdagsmorgonen. Issaoui misstänks ha knivhuggit tre personer till döds.

Det rör sig dels om två kvinnor i 30- och 70-årsåldern samt kyrkoarbetaren Vincent Loque, en man i 50-årsåldern.

Under fredagsmorgonen meddelar polis att ytterligare en man, 47 år gammal, har gripits misstänkt för inblandning i dådet. På vilket sätt mannen kopplas till attacken är ännu oklart, men han ska ha haft kontakt med den misstänkta 21-åringen kvällen före händelsen.

Ibrahim Issaoui ska ha skrikit ”Allahu akbar” när han gick till angrepp mot kyrkans besökare. Han ska haft med sig tre knivar, två telefoner och en koran under attacken enligt TT.

Issaoui sköts i axeln av polis under gripandet och vårdas på sjukhus.

Inrikesminister Gerald Darmanin talar ut till pressen efter dådet.

”Kommer ske fler attacker”

Frankrikes president Emmanuel Macron har stämplat händelsen som en terrorattack och höjde under torsdagen landets säkerhetsnivå till den högsta möjliga.

Nu varnar inrikesminister Gerald Darmanin för att fler terrorattentat är att vänta för Frankrike, då landet ”är i krig mot den islamistiska ideologin”, rapporterar Reuters.

– Vi är i krig mot en fiende som finns både i och utanför Frankrike. Vi måste förstå att det kommer att ske fler sådana händelser som dessa fruktansvärda attacker, säger Darmanin till RTL Radio.

En av kvinnorna som dödades fick huvudet avskuret enligt franska Le Monde. Flera personer skadades. Utredningen har tagits över av franska anti-terroråklagare.

Fördöms av franska muslimer

Efter attacken ska soldatstyrkan i Frankrike fördubblas och säkerheten vid skolor kommer att stärkas, enligt president Macron.

Det franska rådet för muslimsk tro har fördömt dådet.

Bara två timmar efter attacken i Nice gick en man i Avignon, sydöstra Frankrike, till attack mot polisen och ropade ”Allahu akbar”. Mannen sköts ihjäl av polis.

Tidigare i oktober knivmördades en lärare i en förort till Paris efter att ha visat karikatyrbilder av profeten Muhammed på lektionstid.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Inrikesministerns varning före attacken i Nice

ÄMNEN I ARTIKELN

Nice

Terrorbrott

Emmanuel Macron

Frankrike

Notre-Dame

Paris

Le Monde