Nyheter

Jobbade i väntan på covidsvar – åtalas

Av: 

TT

En kvinna som arbetade vid en förskola i väntan på svar på ett covidtest åtalas. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

NYHETER

En barnskötare i Västsverige åtalas för att ha arbetat med covidsymptom. Åklagaren vill få det prövat när många liknande händelser polisanmälts.

Kvinnan var timanställd vid en förskola och väntade på svar på ett covidtest då hon fortsatte arbeta, i juni förra året, rapporterar Kommunalarbetaren.

Enligt henne själv hade hon inga symptom, men åklagaren lyfter fram ett vittnesmål från arbetsplatsen om att hon visst hade det.

– Det var ingen på vårdcentralen som sa att jag skulle stanna hemma, säger kvinnan till den fackliga tidningen.

Testet visade senare att hon var smittad med covid-19, varpå hon blev av med jobbet och polisanmäldes av arbetsgivaren. Mer än ett halvår senare kom kommunen fram till att hon inte hade gjort något fel och borde få sitt jobb tillbaka, men hon misstänktes fortfarande för brott.

Åtalet gäller framkallande av fara för annan, och åklagare Ylva Lundgren säger att hon vill få saken prövad i ett osäkert rättsläge. Under pandemin har många liknande förseelser polisanmälts och ett fall har lett till åtal, men inget har ännu prövats i domstol.

Åklagaren behöver troligen visa att kvinnan varit grovt oaktsam. Smittskyddsjurist Peter Gröön säger att en person bör anses ha haft anledning att tro att den var smittad för att kunna fällas.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: