Vaccinatörer informerades inte om fas 4

Helena Björk/TT

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2021-05-05

Inför onsdagens besked om att inleda med fas 4 var flera tusen vaccintider lediga i region Stockholm. Men företagen som utför vaccineringen fick inte veta att regionen öppnar för nästa stora grupp förrän nyheten var ute.

Precis innan region Stockholm gick ut med beskedet om att fas 4 inleds hade Doktor24, som ansvarar för en av vaccinmottagningarna, inte fått besked om beslutet.

– - Jag har bara de uppgifter som finns i media. Det hade varit bra med lite framförhållning så att vi hade kunnat skala upp kapaciteten, säger Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor 24.

"Lite märkligt"

Kry som har två mottagningar för covid-19-vaccinering i region Stockholm har man inte heller fått informationen innan nyheten gick ut.

– - Vi har en bra och kontinuerlig dialog med region Stockholm och har vetat att det är på gång att starta nästa fas. Men vi har inte fått information om detta innan det kom till media vilket är lite märkligt såklart, säger Jonas Beltrame-Linné, presschef på Kry.

Regionens ansvarige, vaccinsamordnare Magnus Thyberg, skriver i ett mejl till TT att vaccinationsföretagen fick information om beslutet ungefär samtidigt som nyheten gick ut, eftersom beslutet inte fattades förrän strax innan.

Stora leveranser

Skälet till det var att man från regionens sida ville vänta in tekniska tester av appen Alltid öppet som gjordes under natten till onsdagen.

– Det är klart att det hade varit lämpligt att de fått förhandsinformation för att kunna förbereda sig, men just den här gången blev det inte så, säger han.

Region Stockholm kan enligt sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) just nu vaccinera 75 000 personer i veckan. Hon hoppas att antalet ska kunna utökas – vilket också vaccinatörerna uppger sig klara om de får tillräckligt med vaccin.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos får region Stockholm över 176 000 doser den här veckan och 96 000 nästa vecka. Alltså långt fler än de 75 000 personer som man i dagsläget har kapacitet att vaccinera.

På vaccinationsmottagningen Fållan i södra Stockholm har man haft möjlighet att vaccinera många fler än de som kommit senaste dagarna. Arkivbild.