Kreta längtar efter turisterna – men än är här tomt och öde

KRETA. Vågar man boka en resa till Grekland?

Ja, menar i alla fall invånarna på Kreta, som ivrigt väntar på att turisterna ska återvända hit.

Aftonbladet krånglade sig iväg till det populära resmålet och möttes av en än så länge ganska öde ö.

Det går just nu inte att flyga direkt till Greklands mest populära resmål Kreta. För att komma till ön från Stockholm krävs i nuläget två mellanlandningar, både i Amsterdam och Aten, innan man når slutdestinationen. Resan hit tog därför nästan 12 timmar.

Men så kommer det inte alltid att vara – efter coronapassen införs i juni.

Chania Airport på Kreta, i stort sett folktom.
Chania Airport på Kreta, i stort sett folktom.
Chania Airport på Kreta
Chania Airport på Kreta

Inför varje flygplan man kliver på måste man visa upp både hälsointyg och ett färskt pcr-test. Men när vi äntligen landar på Kreta är det ingen som vill titta på något av dem. Inte heller är det någon som tar tempen, som i Spanien, innan vi får komma in i landet.

En ensam städare sveper metodiskt över det redan skinande blanka golvet och en biluthyrare väntar tålmodigt på eventuella kunder. Utöver dem är flygplatsen helt tom.

– Nej, vi har inga turister på ön, bara de som bor här. Vi hoppas, hoppas, hoppas att turisterna vill komma hit snart. Då har vi kanske lite mer noggranna kontroller, säger biluthyraren.

Chania Airport ligger nästintill öde.
Chania Airport ligger nästintill öde.
Flera mellanlandningar krävs i nuläget för att ta sig till Kreta från Sverige.
Flera mellanlandningar krävs i nuläget för att ta sig till Kreta från Sverige.

Låg smitta på de grekiska öarna

Det är värmebölja på ön. Trots att klockan är åtta på kvällen slår 30-graders värme mot oss. Även här är munskydd ett krav nästan överallt. Undantagen är, precis som på Mallorca, på stranden.

Och jag måste erkänna – i 30-graders hetta med gassande sol är det påfrestande med munskydd. Svetten lackar och solglasögonen immar igen. Men vem är jag att klaga när människor i hela världen i över ett år levt med både munskyddskrav och betydligt striktare restriktioner än vi svenskar.

Från olika håll får vi veta att vaccinationerna på Kreta går bra och att smittan är, och har varit, låg på de grekiska öarna. Det är i storstäderna på fastlandet smittspridningen har varit värst.

Under resan måste alla resenärer bära munskydd.
Under resan måste alla resenärer bära munskydd.

Restaurangerna öppnas – efter ett halvårs stängning

På Kreta är det just nu är bara ett fåtal hotell som är öppna. Restaurangerna har varit stängda i ett halvår men är precis på väg att öppna upp igen. Det ser lokalborna ytterst framemot, säger de. Men allra mest längtar de efter turister.

De annars livliga turistgatorna är tömda på folk. För den som tidigare varit på Kreta känns ön spöklikt öde. Skälet är lågsäsong men framförallt beror det på coronapandemin.

– 15 eller 16 maj är det tänkt att turistsäsongen drar igång på riktigt. Kreta är inte samma ö utan sina turister, säger hotellreceptionisten.

Kreta håller andan

Hon och många andra lokalbor hoppas att Kreta inom kort ska öppna upp, ställa i ordning och få klarhet i exakt vilka restriktioner och krav som ska gälla för turister.

Det är åtminstone inga tjoande och tjimmande turister som håller en vaken om nätterna. Istället är det grodorna som håller låda med sina kväkande parningsläten. Jag vet faktiskt inte vilket som är att föredra.

Men en sak är säker: Kreta håller andan i väntan på turisterna.

Fotnot: Efter att Aftonbladet lämnat Kreta kom beskedet att Grekland öppnar sina stränder lördagen den 8/5. De ansvariga för stränderna är skyldiga att se till att parasollen står med minst 4 meters mellanrum, att stolarna desinficeras regelbundet - och att strandpersonalen har testat sig.

Aftonbladets team på Kreta: Reporter Matilda Aprea Malmqvist och fotograf Carolina Byrmo.
Aftonbladets team på Kreta: Reporter Matilda Aprea Malmqvist och fotograf Carolina Byrmo.

PODD Rapport från charterresmålen

Aftonbladet Daily med Matilda Aprea Malmqvist, reporter på Aftonbladet som varit vid Medelhavet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE