Högsta antalet cykelstölder på 20 år i Uppsala

Förra året anmäldes nästan 3 800 cykelstölder i Uppsala kommun.

Det är den högsta siffran hittills under 2000-talet, enligt statistik från Brottsförebyggandet rådet.

– Dokumentera så mycket fakta om cykeln som möjligt, råder polisen presstalesperson Mikael Hedström cykelägare.

Antalet anmälda cykelstölder har ökat under de senaste åren i Uppsala och är nu uppe på den högsta nivån sen 1997. Då registrerades 4 145 stölder, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Förra året anmäldes 3 784 stölder i kommunen, vilket är drygt 100 fler än året innan och polisens presstalesperson uppmanar nu cyklister att kontrollera vad deras cykel har för ramnummer eller annan märkning så att de kan ge en detaljerad beskrivning om den skulle bli stulen.

– Problemet för oss är att vi inte kan hitta ägaren om den inte har anmält med bra igenkänningsnummer, säger Mikael Hedström.

Ställ inte cykeln varsomhelst

För att undvika att bli av med cykeln så har han två tips:

– Utnyttja upplysta platser i så stor utsträckning som möjligt, men framför allt var noga med godkända lås. Man måste vara väldigt noga med att man låser fast cykeln på ett säkert sätt och att man gör det så svårt som möjligt för den som är ute i syfte att stjäla. Ställ cykeln på ett ställe som är välbesökt, så att allmänheten ser om någon börjar klippa lås med tång.

Mikael Hedström, presstalesperson polisregion Mitt.
Mikael Hedström, presstalesperson polisregion Mitt.

Var försiktig på andrahandsmarkanden

När det är många stulna cyklar som cirkulerar på marknaden så är det även viktigt som andrahandsköpare att göra lite research innan man slår till.

– Är det en finare cykel och man tycker att det är ett lågt pris så kontrollera med polisen innan att den inte är stulen och köp alltid med kvitto, säger Hedström.

Råkar man köpa en stulen cykel så kan det bli en dyr affär, varnar han.

– Misstänker vi att en cykel är stulen och hittar den rätta ägaren så kan det bli dyrt för den som köpt cykeln. Då blir den både av med cykeln till den rätta ägaren och den får inte tillbaka pengarna. För det behöver den kräva av personen den köpt den av, och den har säkerligen försvunnit.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln