R-talet för viruset sjunker i Sverige

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det nationella R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Det nationella R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige. Arkivbild.

NYHETER

Det så kallade R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige.

Positivt, ja visst. Men siffran skiljer sig stort mellan olika regioner och varje insjuknad smittar fortfarande fler än en.

Det nationella R-talet visar antalet personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till. Talet har sjunkit från 1,55 den 1 november till 1,16 den 14 november, vilket "visar att ökningstakten på nationell nivå avtar", skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport.

Men det är för tidigt att ropa hej. Smittkurvan vänder först när R-talet är under ett.

– Varje insjuknad smittar fortfarande fler, så den andra vågen växer fortfarande, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, till Expressen.

Det nationella R-talet är ett genomsnitt i landet och det visar sig i Folkhälsomyndighetens statistik att situationen är mycket olika i regionerna. Lägst R-tal den 14 november hade Östergötland med 0,76. Högst R-tal, 1,59, hade Jämtland/Härjedalen. I storstadsregionerna hade Stockholm 1,16, Skåne hade 1,30 och Västra Götaland 1,05.

Det nationella R-talet ger en ögonblicksbild av smittspridningen och statsepidemiologen Anders Tegnell har påpekat att det är den långsiktiga trenden som är viktig, snarare än siffran vid ett visst tillfälle.

Publicerad: