Tusentals i protest mot Guatemalas president

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Arga demonstranter satte eld på kongressbyggnaden i Guatemala City på lördagen.
Foto: Oliver De Ros/AP/TT
Arga demonstranter satte eld på kongressbyggnaden i Guatemala City på lördagen.

Trycket ökar på Guatemalas president Alejandro Giammattei, sedan tusentals slutit upp till protester med krav på hans avgång. Ilskan över omstridda nedskärningar fick en del demonstranter att sätta eld på landets parlamentsbyggnad.

I centrum för missnöjet står den budget som kongressen, där regeringsvänliga konservativa partier är i majoritet, klubbade igenom i veckan.

Den innehåller rekordhöga och delvis lånefinansierade utgifter på närmare 100 miljarder quetzal (omkring 108 miljarder kronor). Stora delar av satsningarna går till infrastruktur med kopplingar till storföretag, medan det blir mindre pengar till sjukvård, utbildning och rättsväsende – vilket upprör i breda lager av samhället.

– Kongressen anslår mer pengar till sina egna måltider men inte resurser till de fattiga, säger den 25-årige studenten och protestdeltagaren Diego Herrera.

Flera gripna

De flesta demonstranterna samlades till en fredlig protest utanför det gamla regeringspalatset i huvudstaden Guatemala City, inte långt från kongressbyggnaden. Bland flaggorna och banderollerna fanns budskap som "Ingen mer korruption", "Ut med Giammattei" och "De bråkar med fel generation".

Samtidigt utbröt oroligheter då en mindre grupp demonstranter krossade fönster och satte eld på kongressbyggnaden. Minst 14 personer vårdas på sjukhus för olika skador efter sammandrabbningar med kravallpolis och 22 personer uppges ha gripits.

Konflikt med vicepresidenten

Giammattei har försvarat budgeten, men efter lördagens protester skriver han på Twitter att han överväger att göra vissa ändringar i den.

Hans egen vicepresident Guillermo Castillo har motsatt sig budgeten och sagt att de båda bör avgå för att lugna ner situationen.

64-åriga Giammattei tillträdde i januari. Hans första tid vid makten har präglats av kontroverser kring hanteringen av pandemin och restriktioner som sargat en redan svag ekonomi.

Som om det inte vore nog har två kraftiga orkaner rammat landet under november. Minst 60 människor har dött i ovädren som också förstört tiotusentals familjers grödor.

Publicerad: