Frankrike: FLN-man torterades och mördades

Av:  TT-AFP

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron har å franska statens vägnar erkänt att franska soldater torterade och mördade Ali Boumendjel, en förgrundsfigur i den algeriska självständighetsrörelsen FLN, under Algerietrevolten 1954-62.

Medgivandet framfördes under ett möte med fyra av Boumendjels barnbarn och motsäger den tidigare officiella versionen, nämligen att FLN-mannen begick självmord.

Redan 2001 skrev den dåvarande franske underrättelsechefen i Alger, Paul Aussaresses, i en bok att han och hans "dödspatrull" torterade och mördade Boumendjel och andra fångar med den dåvarande justitieministern François Mitterrands (senare Frankrikes president) goda minne.

Relationerna mellan Paris och Alger är fortfarande ansträngda till följd av de övergrepp som begicks av båda sidor i kriget. Inför presidentvalet 2017 reste den dåvarande kandidaten Emmanuel Macron till Algeriet, och sade i en intervju med algerisk tv att kolonialväldet utgjort ett brott mot mänskligheten och ett "verkligt barbari".

Uttalandet möttes av stark kritik från såväl extremhögern som den konventionella högern, däribland från nationalförsamlingsledamoten Gérald Darmanin, som ansåg att Macrons uttalande var skamligt. Darmanin är i dag Frankrikes inrikesminister.

Publisert: