Coronaviruset

Yttrandefrihetsexperten: ”Beredd att försvara Trumps rätt att twittra”

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Strax efter midnatt stängdes Donald Trump av från Twitter permanent för att ha uppviglat till våld.

Men beslutet får kritik av press– och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Jag har ingen sympati för Trump, men hans rätt att twittra är jag beredd att försvara, säger han.

De senaste fyra åren har USA och världen vant sig vid Donald Trumps twittrande. Men sedan natten mot lördag har presidentens konto @realDonaldTrump tystnat. Det efter att Twitter beslutat att stänga av honom från sin plattform permanent.

Kort efter loggade Trump istället in på @POTUS, det officiella konto som USA:s presidenter använder. I flera tweets kritiserade han Twitter och anklagade dem för att vara lierade med demokrater och den radikala vänstern och att tysta det fria ordet.

Nils Funcke, expert på press- och yttrandefrihetsfrågor, riktar nu också hård kritik mot det sociala nätverket för sitt beslut att porta den sittande amerikanska presidenten.

– Oavsett vad man tycker om Trump, här drar man in möjligheterna för en demokratiskt vald president att uttrycka sig på Twitter. Det är olyckligt, säger han till Aftonbladet.

Nils Funcke, press- och yttrandefrihetsexpert.

Ser problematik

Han understryker att Twitter är ett privat företag som har rätt att besluta om regler för sin plattform och att det inte är fråga om censur, som en del påstår.

– Yttrandefriheten är mellan stat och enskilda, och det är ingen stat som stängt av honom. Så till vida ska man vara varsam med indignationen. Men det är problematiskt att stora aktörer som Twitter, Facebook och Google får mycket makt i vad som får sägas och inte, säger han.

Han menar att det är rimligt att ta bort enskilda inlägg om de bedöms som olämpliga eller rentav brottsliga och möjligtvis pausa någon. Men att som Twitter besluta om att porta någon för alltid är fel väg att gå, enligt Funcke.

Anställda uppmanade

Enligt Washington Post var det 350 Twitter-anställda som uppmanat företagets vd Jack Dorsey att stänga av Donald Trump. Och företaget motiverade sitt historiska beslut med att Trumps senaste tweets uppviglade till våld och att det fanns en risk för att han skulle fortsätta elda på våldsamheter. Det är en orimlig inställning, menar Funcke.

– Yttranden som är olagliga eller olämpliga ska man ingripa mot. Men att stänga av någon permanent blir att straffa den för eventuella framtida handlingar som den inte gjort sig skyldig till. Så gör man inte i rättsstater, säger han.

Trumps twitterkonto stängdes av permanent natten till lördagen.

Hur tror du att det här beslutet kommer att påverka Twitter?

– Det kommer att påverka Twitters ställning i de kretsar som är Trumptrogna. Det är inte bara en huligangrupp som stöttar honom, det var omkring 75 miljoner människor som röstade på honom. Det bästa sättet att göra upp med den rörelsen och tankegångarna är inte att tysta dem, det är att ta en debatt med dem.

Enligt flera medier har Donald Trump sedan tidigare planer på att starta en egen medieplattform.

– Risken att var och en går in i sin bubbla ökar. Twitter är ändå ett gemensamt torg där människor, Trumpanhängare och anti-Trumpare kan ta del av varandras argument. Startar han en egen plattform kommer bara alla konspirationstankar att växa fritt utan motargument, säger Nils Funcke.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Donald Trump stoppas permanent från Twitter: ”Risk för mer våld”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Sociala medier

Twitter

Donald Trump