Nya utbrott – här coronastänger städerna på nytt

Den andra vågen är här, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Den andra vågen är här, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

På flera håll ökar antalet nya som smittats av coronaviruset.

Nu stänger flera regioner ner på nytt i hopp om att stävja virusets framfart.

– Den andra vågen är här, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Under fredagen blev Israel det första landet att genomföra nationell nedstängning för en andra gång under pandemin.

Israeler som går längre än 1000 meter från hemmet riskerar att bötfällas och butiker, restauranger och skolor hålls stängda i minst tre veckor framöver.

När Israels coronasamordnare Ronni Gamzu tillträdde i juli sa han enligt lokala medier att det socioekonomiska trauma som covid-restriktioner riskerar att medföra är större än virusets hälsorisker.

Den här gången kommer nedstängningen att vara minst tre veckor och innebär bland annat att Yom Kippur kommer att firas utan besök hos vare sig släktingar eller synagogor.

Liknande tendenser går att finna överallt i världen.

Barer och diskotek stängs i den isländska huvudstaden Reykjavik. Arkivbild.
Barer och diskotek stängs i den isländska huvudstaden Reykjavik. Arkivbild.

Läget i Europa

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har under fredagskvällen slagit fast att coronavirusets andra våg nu slår in över landet. Johnson säger också att det hela tiden varit ”oundvikligt” att detta skulle ske, men vill samtidigt undvika en ny nationell nedstängning.

Från och med natten till lördagen är det bara tillåtet att servera mat utomhus i Dublin och flera pubar tvingas återigen stänga ner. Möjligheten att resa in och ur Dublin blir bara tillåtet för de med arbets- eller utbildningsskäl.

Islands huvudstad Reykjavik stänger alla nattklubbar och restauranger under fyra dagars tid.

I Danmark har ribban för tillåten storlek på folksamlingar sänkts från 100 till 50 personer. Barer och restauranger får inte längre hålla öppet längre än till klockan 22.

– Eftersom smittspridningen nu är hög, och finns i hela Danmark, förstärker vi insatserna, sa statsministern Mette Frederiksen på en presskonferens under fredagen.

Franska Nice har förbjudit människor att samlas i grupper av fler än tio personer. Liknande nya restriktioner har införts i närliggande städerna Marseille och Bordeaux.

I Madrid skenar smittspridningen. I vissa delar av den spanska huvudstaden, som nu är den värst drabbade staden i Europa, är en procent av befolkningen smittad av viruset. För 850 000 invånare i regionen blir det nu förbjudet att lämna sin bostad för annat än att handla mat eller mediciner och för att ta sina barn till skolan.

Militärtält har satts upp utanför sjukhuset ”The Gómez Ulla Military” i Madrid på grund av coronapandemin.
Militärtält har satts upp utanför sjukhuset ”The Gómez Ulla Military” i Madrid på grund av coronapandemin.
Publisert:

LÄS VIDARE