Blixtinkallat möte mellan regeringarna – om Estonia-avslöjandet

I ett blixtbesök flög Estlands premiärminister Jüri Ratas till Stockholm i tisdags.

Regeringscheferna hävdade att de pratat om corona-läget och “säkerhetsfrågor” – men huvudsaken med mötet ska ha varit den avslöjande dokumentären om M/S Estonia.

Nu kräver Estlands premiärminister att nya dyk ska genomföras på vraket.

Dokumentärfilmen om de okända skadorna på M/S Estonias skrov har väckt stor uppmärksamhet.

Med en fjärrstyrd undervattensdrönare, en så kallad ROV, har Discoverys dokumentärteam dokumenterat ett fyra meter långt hål på styrbords sida som tidigare legat dolt mot lerbottnen.

Skadan har inte funnits med i tidigare haveriutredningar och kan vara ett skäl till att färjan sjönk så oerhört snabbt.

Undervattensbild från den nya dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.
Undervattensbild från den nya dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.

Avböjde titta på dokumentären

Enligt dokumentären har den svenska regeringen avböjt att ta del av undervattensbilderna inför publiceringen. Men internt på regeringsnivå har det ändå pågått ett arbete med att hantera den uppkomna situationen.

I tisdags tog statsminister Stefan Löfven (S) emot Estlands premiärminister Jüri Ratas i Stockholm. Enligt regeringens pressmeddelande diskuterade man “aktuella frågor på EU:s dagordning, säkerhetsfrågor och ländernas bilaterala relation”. 

Statsminister Stefan Löfven träffade Estlands premiärminister Jüri Ratas i tisdags.
Statsminister Stefan Löfven träffade Estlands premiärminister Jüri Ratas i tisdags.

Den estniske premiärministern skrev i sociala medier att man främst diskuterat digitalisering och situationen i Belarus.

Men enligt estnisk press var den egentliga orsaken till mötet Discoverys dokumentärfilm som offentliggjordes i dag.

– Det är korrekt att frågan om Estonia adresserades, säger Gösta Brunnander, statsminister Stefan Löfvens pressekreterare.

Enligt den estniska tidningen Eesti Päevaleht 25 var mötet blixtinkallat och premiärministern ska dessutom ha gjort ett avsteg från landets förbud mot charterflygningar för att förhindra coronaspridning mellan länderna.

– Exakt när det här mötet planerades vill jag inte gå in på, säger pressekreteraren Gösta Brunnander.

Ska granska hålet

I ett pressmeddelande som svenska UD skickade ut i morse framgår att Estland, Finland och Sverige i en överenskommelse beslutat att man ”gemensamt” ska värdera avslöjandet om hålet i M/S Estonias skrov.

Man skriver att de tre länderna fortsatt förlitar sig på slutrapporten om Estonias förlisning från 1997. I haverirapporten hävdas att fartyget sjönk efter att bogporten lossnat och vatten forsat in på bildäck. Slutsatsen har dock kritiserats eftersom Estonia inte hade kunnat sjunka så snabbt om det inte fanns ett hål också under vattenlinjen.

Under en presskonferens på måndagsförmiddagen slog Estlands utrikesminister Jüri Ratas fast att ett tydligt svar måste fram om M/S Estonias förlisning mot bakgrund av de nya undervattensbilderna.

– En ny teknisk undersökning av omständigheterna kring Estonia måste genomföras. Enligt vår mening ska den tekniska undersökningen inkludera undervattensobservationer och vi har också informerat Finland och Sverige om den saken, säger han enligt ERR.ee.

Under presskonferensen sa premiärministern att han pratat med Stefan Löfven och Finlands statsminister Sanna Marin under måndagsmorgonen och att man kommit överens om att en eventuell undersökning ska hanteras av estniska myndigheter.

Aftonbladet söker regeringen för fler kommentarer.

PODD Allt om nya Estonia-uppgifterna

Aftonbladet Daily pratar med regissören bakom dokumentären.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE