Löfven: Åklagarmyndigheten har överskott

TT

Publicerad 2020-09-22

Statsminister Stefan Löfven besökte det nya polishuset i Rinkeby under tisdagen.

Regeringen kritiserades för avsaknaden av särskilda satsningar på domstolar och Åklagarmyndigheten i höstbudgeten som presenterades i måndags. Nu svarar statsminister Stefan Löfven (S) på kritiken.

– Vad jag förstår har Åklagarmyndigheten kunnat ha ett överskott.

Fackförbundet Akavia riktade kritik mot avsaknaden av en helhetsbild i regeringens höstbudget gällande satsningar på rättsväsendet.

Med undantag för de extra medel som migrationsdomstolarna ges får varken Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten eller Sveriges Domstolar särskilda satsningar, noterade Akavia.

Saknar 90 domare

– Det är märkligt att de väljer att storsatsa på polisen och Kriminalvården, men glömmer hela rättskedjan däremellan, sade Lee Wermelin, ordförande på Akavia, som är ett fackförbund bland annat för jurister, efter att höstbudgeten presenterats.

– Om rättsväsendet inte får mer pengar kommer vi att sakna 90 domare och åklagarmyndigheten kommer att tvingas säga upp ett hundratal åklagare, sade Wermelin.

Fått rejält tillskott

Statsminister Stefan Löfven (S) säger dock till TT att man följer utvecklingen i hela rättskedjan noga.

– Sedan 2014 har Åklagarmyndigheten fått rejält med tillskott. Enligt den uppfattning jag har så har man till exempel ett överskott också i år, säger Löfven.

– Vi behöver åklagare för att få människor dömda och i fängelse, om de ska vara där, och vi följer jättenoga hela rättskedjan.

Även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) bemötte kritiken mot avsaknaden av särskilda satsningar på domstolarna och Åklagarmyndigheten, som framfördes av Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell på Twitter.

"Domstolarna går med över 180 mkr i överskott i år, som kan föras över till nästa år. Åklagarmyndigheten har fått ökade anslag med över 30 procent sedan 2014, och går också med överskott både i år och nästa år", skrev Johansson.

Följ ämnen i artikeln