Tegnell: Inga dödsfall för personer över 65 år

Först fick personer yngre än 65 år ta Astra Zenecas vaccin.

Nu erbjuds det enbart till 65-plussare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar här varför.

I måndags berättade Aftonbladet om 61-åriga Christina som dött efter att ha vaccinerat sig med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Mycket tyder på att Christina drabbats av en ytterst ovanlig men allvarlig biverkan.

Efter artikeln hörde många läsare av sig och var oroliga för risker med att vaccinera sig.

Det kom också flera mejl om Sveriges strategi att först använda vaccinet till personer upp till 65 år för att sedan ändra och enbart erbjuda det till personer över 65 år.

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar att ändringen beror på att man såg att den ytterst ovanliga allvarliga biverkan förekom hos yngre personer.

– Det finns starka signaler om en koppling mellan detta vaccin och en väldigt ovanlig typ av koagulationsrubbning som kan leda till döden. Denna typ av signal finns inte bland de äldre trots att väldigt många äldre är vaccinerade, säger Anders Tegnell.

Vad har ni för underlag för att risken för denna komplikation är mindre hos de över 65 år?

– Vi har det underlaget att vi vet att alla inrapporterade fall i Europa och världen hittills, att ingen av dem har varit över 65 år.

Inget inrapporterat fall har varit över 65 år, säger Anders Tegnell.
Inget inrapporterat fall har varit över 65 år, säger Anders Tegnell.

Tegnell poängterar att Astra Zenecas vaccin är ett vaccin som ger väldigt bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Så för äldre personer är det ett extremt bra sätt att undvika att dö i covid-19.

– Det har gjort en enorm skillnad i Storbritannien till exempel, så det är ett jättebra vaccin.

Finns ingen riskgrupp

Den 7 april höll EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten, en presskonferens där man konstaterade att det inte fanns några specifika riskgrupper för vaccinet. Därför kan man inte säga något om till vilka grupper de ska användas. Det är ett ställningstagande myndigheter i de olika länderna själva får göra.

– Specifika riskfaktorer som ålder, kön eller tidigare problem med blodproppar har inte gått att fastställa. Eftersom detta sällsynta fenomen har setts hos alla åldrar och både män och kvinnor, sa Emer Cooke, verkställande direktör för EMA.

Emer Cooke, verkställande direktör för EMA.
Emer Cooke, verkställande direktör för EMA.

Hon berättade att hittills har de flesta av dödsfallen inträffat hos kvinnor under 60 år. Några av dessa fall kan förklaras med att många länder har valt att vaccinera vårdpersonal och där arbetar många unga kvinnor. Så det är ännu inte möjligt att med säkerhet fastslå vilka grupper som kan drabbas av denna ovanliga biverkan.

Räddar liv

Europeiska läkemedelsmyndigheten poängterade att biverkan med en allvarlig koagulationsrubbning är så ytterst ovanlig att den inte ska påverka användandet.

– Fördelarna med Astra Zenecas vaccin med att förebygga covid-19 överväger riskerna med biverkningar. Covid-19 är en väldigt allvarlig sjukdom som fortfarande varje dag orsakar tusentals dödsfall i EU. Detta vaccin har visat sig vara mycket effektivt och räddar liv, sa Emer Cooke, verkställande direktör för EMA.

Anders Tegnell och Emer Cooke poängterar båda att Astra Zenecas vaccin är ett bra vaccin.
Anders Tegnell och Emer Cooke poängterar båda att Astra Zenecas vaccin är ett bra vaccin.

Jackpott 18 miljoner på Stryktipset – rygga expertens system här
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln