Vaccinsamordnaren: Så bokar den i riskgrupp tid i Stockholm

…och så här gör alla andra när regionen nu gått in i fas 3

Uppdaterad 2021-04-28 | Publicerad 2021-04-24

Region Stockholm gick i veckan in i fas 3 för covid-vaccineringarna, men alla tider bokades snabbt slut.

Vaccinsamordnare Magnus Thyberg reder ut hur man gör nu – och hur yngre i riskgrupp går tillväga för att boka tid för vaccin.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Region Stockholm.

Många larmade under torsdagen om att tiderna i Stockholm redan är slut. Flera 60-plussare har hört av sig till Aftonbladet och undrat varför alla tider är fullbokade.

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg förklarar att vaccintiderna i appen Alltid öppet släpps löpande.

– Vi vet inte hur vaccintillgången ser ut så långt i framtiden. Därför kan man inte lägga ut tider så långt fram. Vaccinatörerna jobbar hela tiden med att öka vaccinkapaciteten. Hittills har det lagts ut nya tider varje dag, säger han.

Hur ska man gå tillväga om man vill boka tid för vaccin?

– Om man är i åldern 60-64 år ser vi gärna att man bokar digitalt via appen Alltid öppet, och vaccinerar sig på en mottagning. Det finns även en telefonbokningstjänst via 1177, som är tillgänglig för personer som inte kan boka via digitala lösningar eller inte har bank-id.

I fas 3 ingår flera riskgrupper. Hur vet man om man tillhör en riskgrupp som ska vaccineras i fas 3?

– Om man är osäker kan man gå in på Folkhälsomyndighetens hemsida och se hur de definierar riskfaktorerna. Det handlar i huvudsak om man har en diagnos, och om man får behandling för det.

Regionen har kommunicerat att riskgrupper, yngre än 60 år, ska kontaktas av sin vårdgivare om vaccintid. Hur fungerar det?

– Det här är personer som vi vill söka upp och erbjuda vaccination, och då finns det framför allt två grupperingar. Ena grupperingen är personer som har huvuddelen av sin vård på vårdcentralen. Då tittar vårdcentralerna i sina journaler och kontaktar riskgrupperna, i huvudsak via telefon, säger Magnus Thyberg.

– Sedan har vi en grupp som nästan helt och hållet behandlas på sjukhusen och på specialistmottagningar. Till dem skickar sjukhusen en kallelse. Det kan vara olika om kallelsen skickas via brev, eller om man blir kontaktat via telefon. Oftast skickar sjukhusen brev.

När blir personer i riskgrupp kontaktade om sin vaccinering?

– Det styr verksamheterna själva. De allra flesta kommer bli kontaktade inom ungefär en vecka. Om man inte blivit kontaktad via telefon eller brev inom några veckor, bör man kontakta sin vårdcentral. Men det är bra om man i nuläget avvaktar en stund med det.

Gäller en särskild prioritetsordning bland riskgrupperna i fas 3?

– Det är svårt att säga i vilken omfattning som verksamheterna ordnar det här med ålder. Folkhälsomyndigheten har sagt att man ska gå efter ålder i alla våra turordningar, men det finns en viss begränsning i det också, säger Magnus Thyberg.

Region Stockholm är nu i fas 3.

När går Region Stockholm in i fas 4?

– Vi har ingen annan prognos än den vi kommunicerat tidigare. Vi vaccinerar så fort vi kan och med allt vaccin vi har. Vi kommer återkomma om vi ändrar prognosen.

Kommer det göras en åldersprioritering i Stockholmsregionen i fas 4?

– Sannolikt kommer vi göra en gruppering, och sannolikt är det efter ålder, men vi har inte fastställt hur den kommer se ut än. Just nu lär vi oss vad som funkar bäst, säger Magnus Thyberg.

 

Så gör du för att bromsa smittspridningen

 • STANNA HEMMA i minst sju dygn om du haft symtom, även milda, i över ett dygn, och inte testat dig. Gäller både vuxna och barn. Du ska ha känt dig frisk och varit feberfri de två sista dagarna hemma.
  Läs mer här.
 • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Gäller även skolbarn. Hur du går tillväga för att testa dig i just din region finns information om på 1177 Vårdguiden.
  Läs mer här.
 • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar och testa dig/barnen efter fem dagar.
  Läs mer här.
 • JOBBA HEMIFRÅN om du har möjlighet.
 • ANVÄND MUNSKYDD i kollektivtrafiken och undvik om möjligt rusningstid om du måste resa.
 • HÅLL AVSTÅND till andra och avstå från fester, bröllop, begravningar och liknande större tillställningar. Max 8 personer är tillåtna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  Läs mer här.
 • UMGÅS MED FÅ PERSONER och träffas gärna utomhus.
 • HANDLA ENSAM och undvik miljöer där det kan uppstå trängsel.
 • VARIT UTOMLANDS? Då gäller hemmakarantän i minst en vecka, att testa sig för covid och göra ytterligare ett test efter fem dagar.
  Läs mer här.