Kallaste Golfströmmen på över tusen år

Kan bli katastrofala konsekvenser

Publicerad:

NYHETER

En allt kyligare golfström riskerar att slå hårt mot jordens temperatur.

Nya studier visar att Golfströmmen är den kallaste på mer än tusen år.

Effekten kan bli skadliga värmeböljor och torka över hela Europa.

En nyligen publicerad studie visar att de cirkulerande strömmarna i Atlanten är de svagaste på mer än tusen år. Det påverkar Golfströmmen och i förlängningen kan det komma att slå hårt mot vädret och klimatet, skriver The Guardian.

Den troliga orsaken till försvagningen av strömmarna är klimatförändringen, enligt studien som publicerades i Nature Geoscience.

Om den globala uppvärmningen fortsätter kan de cirkulerande strömmarna komma att minska med cirka 34 till 45 procent i slutet av det här seklet. Om det sker skulle jorden närma sig en så kallad "tippunkt", tipping point, där systemet kan bli oåterkalleligt instabilt, skriver tidningen.

Där är vi inte än på flera årtionden. Men en av medförfattarna till studien, Stefan Rahmstorf från Potsdam institute for climate impact research, säger till The Guardian att det kan gå snabbare om de höga nivåerna av utsläpp av växthusgaser fortsätter.

– Det är extremt osannolikt att vi redan har utlöst det, men om vi inte stoppar den globala uppvärmningen är det allt mer troligt att vi kommer att utlösa det.

Effekterna syns redan

Han säger att cirkulationen avtagit med 15 procent och att det syns effekter av det redan nu, men att det kan komma att bli ännu värre de kommande decennierna.

– Om 20 till 30 år kommer det sannolikt att försvagas ytterligare, och det kommer oundvikligen att påverka vårt väder, så vi skulle se en ökning av stormar och värmeböljor i Europa, och havsnivån stiger på USA: s östkust, säger han.

Beräkningarna av hur temperaturerna var för tusen år sedan har gjorts genom studerande av sediment, Grönlands iskärnor och andra proxydata som avslöjade tidigare vädermönster under tid, skriver The Guardian.

Publicerad:

LÄS VIDARE