25-åring sköts ihjäl – nu åtalas tre efter att Encrochatten hackats

Advokat misstänks ha läckt hemliga uppgifter i Encrochat

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tre män åtalas för gängskjutningen på Circle K i Kungens kurva förra året.

En av de misstänktas advokater ska ha läckt hemliga uppgifter ur utredningen till Vårbynätverket via den hackade krypteringschatten Encrochat.

”Nu har de hittat glassplitter på västen som han greps med också. Hans jävla väst. Att han inte kasta den. Han hade inte ens häktats utan den”, står det i chatten.

Den 18 januari förra året avlossades 26 skott från en bil mot en annan vid Circle K i Kungens kurva. En 25-årig man träffades i sju kroppsdelar, bland annat i huvudet, och dödförklarades på sjukhus. En kvinna sköts i huvudet och fick livshotande skador men överlevde. En tredje man, som misstänks ha varit måltavlan, flydde in på bensinmacken och klarade sig oskadd.

Åklagaren misstänker att skjutningen var kopplad till en gänguppgörelse. Tre män, med kopplingar till Vårbynätverket, åtalas nu för inblandning i dådet. En 24-årig man pekas ut som förare och misstänks för mord och mordförsök. Två 26-åriga män misstänks för medhjälp till mordförsök. Vem eller vilka som hållit i de två halvautomatiska pistolerna har utredningen inte kunnat slå fast.

Skjutningen skedde vid en bensinmack i Kungens kurva i Stockholm.
Foto: Stefan Jerrevång
Skjutningen skedde vid en bensinmack i Kungens kurva i Stockholm.
Foto: Polisen
Bilen där den misstänkte 24-åringen färdades i.

”Det enda som fattas är blod från offret”

Förundersökningen består av tusentals sidor efter en enorm utredning. Ett par månader efter mordet knäckte fransk polis den krypterade chatten Encrochat som i princip uteslutande används av kriminella. Genombrottet gjorde att svensk polis nu fick en inblick i de kriminellas digitala konversationer.

Åtta månader efter mordet tvingades 24-åringens advokat lämna sitt uppdrag av ”etiska skäl” då han misstänktes ha läckt hemligt information till Vårbynätverket via Encrochat, trots att han var belagd med yppandeförbud.

Enligt förundersökningen har han och en annan advokat chattat med Vårbynätverket under alias ”Prinsen” och ”Kungen” via kontot ”Literalbeetle”.

Foto: Polisen

I Encrochat ska han ha läckt uppgifter om utredningen och bland annat skrivit att polisen undersökt en väst som 24-åringen haft på sig på vid mordet.

”Nu har de hittat glassplitter på västen som han greps med också”, skriver Literalbeetle.

”Hans jävla väst. Att han inte kasta den”, blir svaret från ett konto med koppling till gänget.

”Han hade inte ens häktats utan den. Tändsatspartiklar, glassplitter det enda som fattas är blod från offret. Sjukt fattar inte vf han var så fäst vid den där jävla västen”, skriver Literalbeetle. ”Ta hand om dig och familjen o var försiktig”, avslutar han.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

”Han har hjälpt oss justera många fall”

I en annan dialog undrar ett konto med kopplingar till nätverket om de gömda telefoner som polisen hittat.

”Bror har de förhört quattro om någon lur de hittat i dagiset i vårby? Förresten kungen. Jag hör ditt och prinsens namn i alla brottsfall i orten nuförtiden. Ni hjälper oss och vi hjälper er, bröder i detta liv och nästa oxå inshallah”, står det i chatten.

I en av chattarna tipsas det om ”Prinsen”:

”Kom ihåg hans namn. Om det är knas o du behöver hjälp ta han. Han har hjälpt oss justera många fall”.

I förundersökningen finns även chattar där personer med kopplingar till Vårbynätverket diskuterat vad man ska säga i förhör för att ha samstämmiga uppgifter och att man ska ”vidarebefordra till advokaten”.

Ett par månader efter mordet diskuteras att man länge letat efter ”horungen” och bifogar en bild på den egentliga måltavlan som lyckades fly vid Circle K. Man skriver även om mordplaner och att det ”inte får bli japp från bil till bil”

”Måste avsluta ordentligt. Yani han ska vara död på plats”. ”Men du måste tajma perfekt och vara kvick som en ekorre”, skriver ett konto och avslutar chatten med :”Och bror inte skjuta kvinnor och sånt snälla. Han får inte komma undan om han kommer”.

Foto: Nils Petter Nilsson
En man och en kvinna hittades skottskadade i en bil i Kungens kurva i Stockholm. Mannen dödförklarades på sjukhus.

20 000 kronor för en ”Encro-telefon”

Totalt har 17 mobiltelefoner analyserats under utredningen. Vissa av dem har NFC, Nationellt forensiskt centrum, inte kunnat tömma på grund av kryptering.

”Encro-telefoner” upptäcktes i brottsutredningar 2017 och har sedan dess varit en central kommunikationstjänst för kriminella runt om i Europa. Enligt NFC kostar en telefon med det lösenordsskyddade operativsystemet mellan 10 000 och 20 000 kronor. Kommunikation kan endast ske mellan två ”Encro-telefoner” och genom en viss kod som kallas ”Panic PIN” kan allt på enheten raderas snabbt.

De tre åtalade har varit mycket förtegna i förhör och svarar ”inga kommentarer” på de flesta av förhörsledarnas frågor. Genom mängder av förhör, vittnesuppgifter, övervakningskameror och chattarna har åklagaren nu väckt åtal.

– Innehållet i chattarna är en viktig men inte avgörande del av bevisningen. Anledningen till att jag kan väcka åtal är ett gediget polisarbete. Det har varit ett enträget arbete under ett års tid med bland annat telefontömningar, inhämtande av hemliga tvångsmedel, övervakningsfilmer som har analyserats och många förhör som har hållits med vittnen. Vi har vänt på alla stenar, säger Johanna Rejdemo Storbjörk, i ett pressmeddelande.

Rättegången är planerad till den 23 februari och väntas pågå i tio dagar.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE