Fullt ös hos pumpaodlare inför Halloween

Av:  TT

Svenskodlade pumpor kommer finnas ute i butik även detta coronaår. Men kommer de att gå åt? Arkivbild.
Svenskodlade pumpor kommer finnas ute i butik även detta coronaår. Men kommer de att gå åt? Arkivbild.

Att stora nöjesanläggningar ställer in sina halloweenkalas har inte knäckt landets pumpaodlare. Tvärtom är efterfrågan så hög att vissa befarar pumpabrist till det stundande firandet.

– Just nu köper affärerna och det finns efter sug efter det.

Agneta Svensson, som odlar åtta hektar halloweenpumpor och åtta hektar mat- och dekorationspumpor på skånska Bjärehalvön, är optimistisk. Trots att corona påverkar våra högtidsfiranden är hon övertygad om att konsumenterna köper sig en pumpa till Halloween även i år.

– Folk vill förgylla tillvaron.

Går mot mindre pumpor

Landets största pumpaodlare, Leif Nilsson i skånska Löderup, tycker även han att efterfrågan ser ut som vanligt. Runt 1 800 ton pumpor – från halloweenpumpa till delikatesspumpor som hokkaido och butternut – ska nu ut till landets butiker.

– Sedan går det mot mindre storlekar. Vi märker det, kanske beror det på små hushåll, säger Leif Nilsson och fortsätter:

– När det började skulle halloweenpumpan vara så stor som möjligt. Nu ska den vara mindre, och ligga på mellan tre till åtta kilo.

Men vissa förändringar har skett i år.

– Vi levererade till Gröna Lund i fjol och det är ju stängt. Men vi har Skånes djurpark — de tar pumpor.

Tusentals osålda pumpor

Nöjesanläggningar som Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm har ställt in sina Halloweenfiranden på grund av pandemin – något som satte pumpaodlare Magnus Magnusson i Mellby utanför Laholm i klistret. För när Liseberg meddelade att nöjesparken håller stängt på grund av corona satt han plötsligt med ett överflöd av tusentals osålda pumpor. Men situationen har löst sig.

– Ja, det blev en massmedial grej så det har löst sig fantastisk bra. Massor har hört av sig — kommuner, fastighetsföretag och privatpersoner som har köpt pumporna, säger han när TT ringer.

Odlingen, som består av 200 ton pumpor i år, har gått åt så pass att Magnus Magnusson till och med tror att det kan uppstå viss brist på pumpor i höst.

– Jag får den uppfattningen. Många har hört av sig av mina vanliga kontakter bland grossisterna, och de jagar pumpor nu.

Inställd skördefest

Fler flaggar för eventuell brist. Pumpaodlare Jonas Nilsson på Öland har odlat halloweenpumpor som vanligt i år, men valde i våras att hålla igen lite på sådden av mindre dekorations- och matpumporna.

Orsaken? Oro för förändrade försäljningsmöjligheter.

– Med facit i efterhand skulle jag kanske inte dragit ner fullt så mycket, säger han och berättar att efterfrågan hos konsumenterna finns trots att den stora skördefesten på Öland ställts in i år. Nu pågår jobbet med att få iväg alla halloweenpumpor till grossister i Skåne.

– Det är som vanligt, det är fullt ös. Vi packar på så mycket vi bara hinner och jag har väl beställningar på alla mina pumpor.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN