Trump håller tal från Vita huset – 2 000 är bjudna

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fri från medicin ställde sig Donald Trump inför en stor folksamling på Vita husets gräsmatta.

– Jag mår utmärkt, hur mår ni? säger presidenten från en balkong inför en jublande folkmassa.

Presidenten hade bjudit in 2 000 människor till talet med ”fredfull inriktning”.

Donald Trump är redo att möta sina anhängare ansikte mot ansikte igen, tio dagar efter att han bekräftade sig vara coronasmittad.

Med en knapp timme kvar till talet hade många Trump-supportrar samlats framför Vita huset-balkongen – många med munskydd visar bilder från platsen.

Strax före klockan 20, svensk tid, steg Donald Trump – med munskydd – ut på balkongen inför en jublande folkmassa. Presidenten lovade då bland annat att ”vinna över Kina-viruset” och hälsade sina anhängare att han mår utmärkt.

– Vi kommer vinna över det över hel världen, säger Trump.

Donald Trump anklagade också Demokraterna för att vilja stänga ner USA – igen – för att stoppa spridningen av coronaviruset. Han säger att det är ovetenskapligt att stänga ner.

– Vi kommer inte låta det ske, säger presidenten.

Jag mår utmärkt, hur mår ni? säger presidenten inför en jublande folkmassa.
Foto: Alex Brandon / TT
Jag mår utmärkt, hur mår ni? säger presidenten inför en jublande folkmassa.
Foto: Alex Brandon / TT
Presidenten hade bjudit in 2 000 människor till talet med ”fredfull inriktning”.

Talet sades inför framträdandet handla om lag och ordning samt att det beskrivs som en ”fredlig manifestation”. Presidenten inledde talet med att be ”folket att rösta demokraterna in i glömska”, skriver The Guardian.

Presidenten hyllade också USA:s poliser, ”av alla raser, hudfärger och ursprung”.

– Vi har åstadkommit en historisk minskning av våldsbrotten, säger Trump.

Talet varade en dryg kvart och han riktade sig fler gånger till svarta och latinos.

– Jag har gjort mer för de svarta än någon annan sedan Abraham Lincoln. Ingen kan säga emot det, säger president Trump.

Abraham Lincoln avskaffade slaveriet under inbördeskriget.

2 000 personer var inbjudna till Vita huset där presidenten talade från en balkong. Talet hölls två veckor efter att smittspridningen tros ha brutit ut i Vita husets korridorer och kontor i anslutning till nomineringsfesten för Trumps HD-domarkandidat Amy Coney Barrett i trädgården Rose garden.

En sammankomst som pekats ut som ett superspridar-event.

– Siffrorna talar för sig själva. Vi hade ett superspridarevent i Vita huset och det var en situation då människor trängde ihop sig utan att bära munskydd, säger sa USA:s smittskyddschef Anthony Fauci till CBS News i går.

Foto: Alex Brandon / TT
Trump ska tala från Vita huset – 2 000 är bjudna
Foto: Alex Brandon / TT
Donald Trump är redo att möta sina anhängare ansikte mot ansikte igen, tio dagar efter att han bekräftade sig vara coronasmittad.

Samma dag ställdes ett provisoriskt provtagningstält upp utanför Vita huset. På en skylt utanför rekommenderades alla som arbetat i Vita huset de senaste två veckorna, deltog på nomineringsfesten i Rose garden eller har varit i kontakt med någon i de ovanstående kategorierna ska covidtesta sig.

Talet är det första inför en intensiv comeback-vecka för president Donald Trump. På måndag ska han hålla ett inomhusmöte i Sanford, Florida. På tisdag reser presidenten tillbaka norrut mot Johnstown, Pennsylvania, för att på onsdag möta supportrar i Des Moines i Iowa.

Presidenten meddelade i går i en två timmar lång radiointervju att han inte längre tar den medicin han fått utskriven. Om han är fri från coronaviruset är oklart.

Vita huset har tidigare uppgett att så snart ett negativt test finns kommer det att meddelas.

Publicerad:

LÄS VIDARE