Strandhäll försvarar finska statsministerns klädval

Statsminister Sanna Marin medverkar i en modetidning i Finland.
Statsminister Sanna Marin medverkar i en modetidning i Finland.

Finlands statsminister Sanna Marins klädval har skapat en intensiv debatt i grannlandet.

Nu går S-toppen Annika Strandhäll ut till hennes försvar.

– Sluta kommentera kvinnors klädsel och lyssna på vad de säger istället, säger hon.

Finlands statsminister Sanna Marin medverkar i modetidningen Trendi. Inne i tidningen finns en bild på toppolitikern klädd i mörk kavaj men utan skjorta – något som skapat stor debatt.

Enligt Svenska Yle har det blåst upp något av en folkstorm i Finland med anledning av bilderna. Andra har visat Marin sitt stöd genom att lägga ut bilder på sig själva i liknande kläder.

En överlevnadsstrategi

S-toppen Annika Strandhäll försvarar Sanna Marins klädval.
S-toppen Annika Strandhäll försvarar Sanna Marins klädval.

Nu har debatten också nått Sverige.

På onsdagen lade riksdagsledamoten Annika Strandhäll, som också är Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson, ut sitt stöd till Sanna Marin på sina sociala kanaler.

– Det läggs alldeles för mycket tid på att nagelfara kvinnors utseende, snarare än att lyssna på vad de säger, säger Annika Strandhäll.

Strandhäll säger att hon själv vid upprepade tillfällen tänkt på om hon har för urringad klädsel, eller en tillräckligt lång kjol på sig.

– Det är en del i en överlevnadsstrategi som jag tror att många kvinnor i offentliga positioner är väldigt medvetna om, säger hon.

Sanna Marins klädval har skapat en intensiv debatt i grannlandet.
Sanna Marins klädval har skapat en intensiv debatt i grannlandet.

Jämför med Putin

Ska man inte som politiker ha en nedtonad klädsel, vare sig man är man eller kvinna? 

– Hon har på sig en mörk kavaj i ett modereportage. Det finns inget i den bilden som är det minsta utmanande.

Hon har en djup urringning?

– Det är en stilfull bild som inte på något sätt är kränkande i relation till det ämbete hon har. Bara det faktum att debatten uppstår är häpnadsväckande.

Strandhäll säger vidare att hon inte tror att det hade blivit en liknande diskussion om en man hade poserat på samma sätt.

– Vi har sett Putin i bar överkropp på en hästrygg, vilket jag såg lyftes fram i en finsk tidning. Eller män som ser ut som att de har gått direkt upp ur sängen, även i officiella sammanhang, där man inte har kommenterar deras utseende.

Är Putin en rimlig jämförelse. Han brukar förlöjligas för sina bilder?

– Det finns ingen som förminskar Putin för detta, det är snarare en del att förstärka hans varumärke som en stark man. För en kvinna blir det förminskande.

Publisert: