Husbilar

Bedragare har kommit över fordon för miljoner – ägarna får inte ett öre

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Bedragare i Småland misstänks ha lurat flera husbilsägare på flera miljoner kronor.

Genom att utge sig för att förmedla köpare och säljare har de förmått ägarna att lämna över husbil, nycklar och registreringsbevis.

– Det är en omfattande bedrägeriutredning med internationella förgreningar, säger polisens presschef Robert Loeffel.

Polisregion Syd har hittills tagit emot ett tiotal anmälningar från husbilsägare som blivit av med fordon värda allt mellan 400 000 och 900 000 kronor.

I flera fall har ägarna även stora skulder eftersom de dessutom förmåtts lösa ut billån innan de lämnat ifrån sig fordonen.

I de flesta fall är det äldre personer som drabbats.

– Rätt många är i 70-årsåldern, pensionärer eller nyblivna pensionärer. Det är ju en personlig tragedi för väldigt många människor som tänkt ha husbilen på ålderns höst och har sparat pengar till den, säger Robert Loeffel, presschef på polisen region Syd.

Robert Loeffel, presschef på Polismyndigheten region syd.

De misstänkta bedragarna har kontaktat personer som haft sina husbilar utannonserade på Blocket. Via företaget Berggrens Husbils Center har bedragarna erbjudit sig att förmedla husbilarna. Företaget lovade att ta hand om allt pappersarbete och se till att hitta köpare. Om de inte lyckades sälja husbilarna inom 30 dagar skulle ägarna få full betalning av firman i stället.

– Då har man överlämnat sina fordon till firman och även skrivit under ägarbyte till firman. I flera fall är det så, säger Robert Loeffel.

Nu är flera husbilar spårlöst borta. Vissa har sålts vidare till köpare i Sverige och ett antal husbilar har påträffats i Estland.

De rättmätiga ägarna har däremot inte fått en krona från affärerna. När de fattat misstankar om att allt inte stått rätt till har de inte längre lyckats få kontakt med någon på Berggrens Husbils Center.

Det är dock inte bara husbilsägare som misstänks ha lurats av Berggrens Husbils Center. Under några veckor hyrde företaget en lokal i Lagan som fungerade som nav i verksamheten. Lokalens ägare besökte vid ett tillfälle lokalen som då var full av husbilar. Det fanns även en skylt på fasaden där det stod ”Berggrens Husbils Center”. Det var full aktivitet i lokalen och allt såg fullkomligt normalt ut, uppger ägaren för Aftonbladet.

– De var professionella, där var inget fel på dem. De verkade seriösa och riktiga.

Barbro Neuman från Virserum blev lurad på sin husbil. Hon har kvar lånet för bilen dock.

Två veckor senare var hyresgästerna och husbilarna borta – utan att man hunnit skriva ett hyresavtal och utan att sista hyran betalats – och lokalen hade städats ut.

– Det var nästan renare när de åkte än när de kom dit, säger ägaren till Aftonbladet.

Vilka chanser har ägarna att få tillbaka sina fordon eller några pengar?

– Det är lite för tidigt att säga. Vi ska utreda ägarförhållandena, hur de här affärerna gått till och hur de blivit frånlurade sina fordon, säger Robert Loeffel.

Hur ser det ut med misstänkta?

– För närvarande har vi inga frihetsberövade. Vi håller på att bygga upp ärendet och samla information innan åklagare kopplas in i ärendet, säger Robert Loeffel och fortsätter:

– Personer kommer vi alltid att hitta som kommer att få stå till svars för olika transaktioner eller jobb i det här företaget, det är jag tämligen övertygad om. Sen beror det på vilka personer det är och hur högt upp de är i hierarkin.

Hur många misstänks vara involverade?

– Det är sånt vi inte kan berätta. Det är en del av förundersökningen.

Finns det någon tidsplan för utredningen?

– Vis av erfarenhet är bedrägeriutredningar komplicerade, allra helst när de har internationella förgreningar.

De drabbade får ingen ersättning via försäkringen, eftersom de självmant lämnat ifrån sig både nycklar och i många fall även skrivit under ägarbyten.

– Det är inte helt ovanligt och väldigt tråkigt för de drabbade, dessvärre ersätts inte bedrägerier från stöldförsäkringen, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg Hansa.

Det räcker faktiskt med att lämna ifrån sig bilnycklarna för att bli utan ersättning, menar Stefan Brala. Han råder konsumenter att aldrig genomföra ett ägarbyte eller lämna ifrån sig fordonet innan man fått full betalning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Berggrens Husbils Center i Lagan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Barbro, 73, lurades av husbilsbedragarna – blev skyldig 140 000

ÄMNEN I ARTIKELN

Husbilar

Polisregion Syd

Pensionärer