Coronapandemin

Region Stockholms blixtvändning efter vaccinkaoset

Nu kan även 70-plussare boka tid för vaccin mot covid-19

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Fler än 6 600 obokade vaccinationstider fanns i Region Stockholm på onsdagen.

”Inget misslyckande”, förklarade vaccinsamordnaren Magnus Thyberg.

Nu har regionen öppnat så att även 70-plussare kan boka tid för vaccination.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om vaccinkaoset i Region Stockholm – som under påskhelgen resulterade i över tusen obokade vaccinationstider.

På onsdagen gick Region Stockholm ut och uppmanade invånarna att via appen ”Alltid öppet” boka in sig på någon av länets fyra vaccinationsmottaggningar – där över 6 600 tider då var obokade.

Något som vaccinsamordnare Magnus Thyberg inte såg som ett misslyckande, trots att vaccineringen av äldre stockholmare varit långsammare än någon annanstans i landet.

– Jag delar inte bilden av att vi misslyckats, sa han till Aftonbladet på onsdagskvällen.

Mangus Thyberg.

Välkomnar 70+

Men på torsdagsmorgonen kom ytterligare ett pressmeddelande där Region Stockholm meddelar att även 70-plussare nu kan boka tid för vaccination på någon av länets fyra vaccinationsmottagningar.

Förklaringen till varför man nu öppnat upp för den här åldersgruppen menar Magnus Thyberg beror på att det gått snabbt framåt med vaccinationerna för gruppen 75-79 år.

– Redan nu är mer än hälften av den gruppen vaccinerad och därför går vi nu vidare och öppnar upp bokningen för nästa grupp, de som är födda 1951 eller tidigare, säger Magnus Thyberg.

”Ganska lång planering”

På frågan varför detta besked kommer nu – mindre än 24 timmar efter att man uppmanat gruppen 75–79 år att boka vaccinationstider via appen ”Alltid öppet” – svarar Magnus Thyberg att dagens besked inte är något förhastat beslut, utan föregås av en ”ganska lång planering”.

Men om ni har en lång planering, varför kunde man inte redan under påskhelgen eller början av den här veckan då det uppenbarligen fanns massa tider, släppa på gruppen 70+?

– Vi har ett antal saker som vi hela tiden tittar på och gör löpande bedömningar när det är dags att släppa på nästa grupp. Detta är ett arbete som pågått i några dagar nu och det slutgiltiga beslutet togs i går.

Fyllde 1 100 platser

Men varför kunde man inte parallellt låta 70+ få vaccin, om det nu fanns lediga tider och många ur gruppen 75–79 år redan är vaccinerade?

– Jag hör vad du säger, och bilden av hur vi arbetar är att vi fortfarande tycker det är väldigt viktigt att den här åldersgruppen, som är äldre än 75 år, ska få en bra möjlighet att vaccineras.

– Fortfarande är vårdcentralerna den största vaccinatören bland både 75+ och 70+, det är vår bas. Men då vi nu ser att det är många som redan har vaccinerats så gjorde vi bedömningen att vi nu behöver tillföra en ny grupp för att kunna hålla uppe takten.

Magnys Thyberg säger även att man under gårdagen, efter att media rapporterat om saken, lyckades fylla cirka 1 100 vaccinationstider.

Thyberg: Har fungerat väl

Men att från början inte lyckas fylla nästan 7 000 tider mitt i en pandemi, och dessutom behöva vända sig till media för att kommunicera ut att de finns – det kan väl inte annat än att ses som ett misslyckande?

– Jag delar inte den bilden men jag hör vad du säger. Vi har velat signalera att de här tiderna finns och få hjälp med att fylla dem, men samtidigt har vi sett att det är många som är vaccinerade och att många tider är bokade och att vi därför kan öppna upp för en annan åldersgrupp, säger Magnus Thyberg och fortsätter:

– Vi tycker att det har fungerat väl. Vi har haft många bokningar och därmed fått en ökad hastighet och kapacitet i vaccineringen, men det kan vara så att det nu fungerar ännu bättre.

 

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Coronavaccin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt vaccinkaos i Stockholm – tusentals lediga tider

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Stockholm

Covid-19

Vaccin