Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Unionistprofilen kräver att brexitgränsen stryks: ”Protesterna kommer att trappas upp”

Uppdaterad 2021-04-14 | Publicerad 2021-04-12

BANGOR.

Prins Philips död fick tillfälligt stopp på de nordirländska upploppen.

I veckan väntas de fortsätta – och trappas upp.

– De kommer att lägga i en växel till, säger unionistprofilen Jamie Bryson.

De senaste veckorna har Nordirland drabbats av en ny våg av våldsamma upplopp. Landets unionister protesterar mot den gräns som den brittiska regeringen och EU lagt mellan Storbritannien och den irländska ön, som bland annat innebär att varor inte längre kan föras in fritt mellan England och Nordirland trots att båda länder ingår i den brittiska unionen.

Protesterna har flera gånger urartat och unionisterna har kastat stenar och bensinbomber mot poliser, fordon och områden där nationalister bor. 88 poliser har skadats i sammandrabbningarna.

Jamie Bryson är en av unioniströrelsens mest välkända aktivister. Han är chefredaktör för magasinet Unionist voice och har skrivit flera böcker om irländsk politik – bland annat ”Brexit betrayed” (”brexitsveket) som kom ut i januari. Den beskriver Storbritanniens skilsmässoavtal med EU och dess Nordirlandprotokoll som ett svek mot alla unionister.

– Även med sina egna mått mätt så har Boris Johnson svikit Nordirland. Han sa att ingen premiärminister någonsin skulle kunna stå för att en gräns drogs i Irländska sjön, sedan lade han en gräns i Irländska sjön, säger Jamie Bryson.

Jamie Bryson, en av unioniströrelsens mest kända aktivister, tror att protesterna kommer att öka i intensitet.

Brexit droppen

Aftonbladet träffar aktivisten i hamnen i kuststaden Bangor, två mil nordöst om Belfast där unionisternas missnöje exploderat de senaste veckorna. Gränsfrågan är den främsta av flera faktorer som bidragit till oroligheterna, menar Jamie Bryson.

– Fredsprocessen de senaste 20 åren har varit en väldigt ensidig process, som på det stora hela handlat om att stegvis förflytta Nordirland ut ur Storbritannien och förena det med Irland, säger han.

– Det, tillsammans med inkonsekventa polisageranden och ett inkonsekvent rättssystem har lett till en långvarig ilska, och droppen blev Nordirlandprotokollet, som har gjort folk väldigt arga. Jag har i ett och ett halvt år sagt att unionister inte kommer att acceptera en gräns lagd i Irländska sjön, så jag är förbluffad över att alla plötsligt är förvånade över att vi menade det vi sa. Vi skojar inte och det är därför vi är där vi är nu.

Vad innebär den gränsen?

– Den sliter ut Nordirland från Storbritannien. Den lägger en gräns igenom vårt land, i Irländska sjön, vilket är helt oacceptabelt. Det kan inte finnas någon suverän stat någonstans i världen där invånarna accepterar att deras del skärs bort. Det är den största kris jag upplevt i mitt liv som unionist.

Måste detta lösas med våld?

– Nej, jag tycker alltid att protester ska sträva efter att vara fredliga, men om du vill prata om vem som introducerade våld till denna situation så gick den irländska regeringen till EU och pratade om bombhot för att få politiskt stöd, så de satte den standarden. Många unga lojalister kanske tänker att ”om hot om våld funkade för att förhindra en gräns på Irland så borde hot om våld kunna förhindra en gräns mellan (Storbritanniens) öst och väst. Ansvaret för det vi ser på gatorna nu ligger hos de som satte den standarden.

”Växlar upp”

I helgen hördes polissirenerna i Belfast mer sällan. Efter prins Philips död ställdes en stor protestmarsch in och unionisterna avbröt sina demonstrationer av respekt för den brittiska kungafamiljen. Men Jamie Bryson tror att oroligheterna kommer att återupptas under veckan – och öka i intensitet.

– Protesterna kommer att fortsätta och förmodligen lägga i några växlar till när det kommer till civil olydnad, säger han.

Prins Philip begravs på lördag. Återupptas de sedan?

– Jag skulle kunna tänka mig att det blir en paus denna vecka, även om jag inte vet om folk kommer att vänta ända till på lördag med att fortsätta protesterna. Om någon tror att vi tappat momentum eller tröttnat så har de helt fel.

Du tror att det kommer att bli mer våldsamt framöver?

– Ja, men ingen vill se våld. Våld underminerar målet och orsaken. Det finns givetvis en möjlighet att saker spårar ur men ingen vill se det. Fridfulla protester är lagliga och jag tycker att vi är i ett stadie där folk i unionist-lojalistkretsar måste ut på gatan och protestera.

Vad vill ni att den brittiska regeringen gör?

– Riv upp protokollet. Det är inte förenligt med politisk stabilitet. Om de vill ha politisk stabilitet i Nordirland så måste protokollet gå. Vill de ha instabilitet så kan de ha kvar det. Det är svart på vitt.

PODD Bensinbomber i Belfast

Aftonbladet Daily med Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska Institutet, med Irland och Storbritannien som särskilda bevakningsområden.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Sammandrabbningar i västra Belfast i förra veckan.

ANNONS