Kicki Sehlstedt är Aftonbladets nya krimkolumnist

”Det mänskliga beteendet dras till sin spets i kriminaliteten”

Författaren, journalisten och kriminologen Kicki Sehlstedt, 45.
Författaren, journalisten och kriminologen Kicki Sehlstedt, 45.

Författaren Kicki Sehlstedt återvänder till Aftonbladet.

Som ny kolumnist ska hon utveckla och fördjupa kriminaljournalistiken.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Kicki Sehlstedt, 45.

Kicki Sehlstedt har skrivit tre uppmärksammade och hyllade kriminalromaner och är utbildad kriminolog, men hon har också ett förflutet som journalist på Aftonbladet, där hon tidigare jobbat som både reporter och nyhetschef.

En klassisk sportfråga: hur känns det?

– Aftonbladet var ju mitt journalistiska hem i många år men också en journalistisk skola. Så det känns väldigt roligt att få komma tillbaka, cirkeln sluts lite grann, säger Kicki Sehlstedt.

Du kommer att arbeta med att utveckla kriminaljournalistiken. Vad är det som har gjort att du dragits till just det området?

– Det mänskliga beteendet dras till sin spets i kriminaliteten och det påverkar människor så otroligt mycket. Inte bara de som utsätts för själva brotten, utan även alla runt om: anhöriga till offer, gärningsmän, även de som jobbar med det blir väldigt berörda, poliser och åklagare. Det är det ytterst mänskliga som kommer fram i brott.

Finns det något krimfall som du aldrig glömmer?

– På senare år skulle jag säga mordet på Wilma i Uddevalla. Det har berört mig väldigt mycket att hon så ung hamnade i en relation som kostade hennes liv. Jag var producent för programmet ”Svenska Fall” om Wilma och jag är själv från Uddevalla, så det kom väldigt nära. Att också som mamma inte få begrava hela sitt barn, är fruktansvärt.

Till sist: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att vi tillsammans klarar av den här pandemin, och att alla snart kan kramas hur mycket man vill.

Mer mänskligt perspektiv

Aftonbladet vill med värvningen av Kicki Sehlstedt lägga fokus på ett mer mänskligt perspektiv i kriminaljournalistiken, säger redaktionschef Karin Schmidt:

– Alltför ofta hamnar den här bevakningen i siffror och statistik. Men hur påverkas till exempel vittnen av ett rån? Vad rör sig i förövarnas huvud? Det vill vi skriva mer om och där har Kicki Sehlstedt en specialkompetens.

Som en del i att förstärka kriminaljournalistiken värvade Aftonbladet tidigare i år även tillbaka krimreportern Linda Hjertén.
 

Publisert:

LÄS VIDARE