"Han behandlar Trump som en svamp"

avMartin Schori

Hårdföre generalen John Kelly hade ett uppdrag: skapa ordning i ett kaosartat Vita huset.

Det har han gjort.

Men presidentens vänner oroar sig för att generalen går för långt.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
John Kelly och Donald Trump.

Efter en sällsynt turbulent vår, som kulminerade med att kommunikationschefen Anthony Scaramucci förde ett öppet krig med kollegan och stabschefen Reince Priebus, fick Trump nog.

Han sparkade Priebus och tog in general John F Kelly som ny stabschef. Trump, som tidigare sagt att han ”älskar sina generaler”, gav honom ett tydligt uppdrag: återställ ordningen en administration som präglats av interna strider och läckor.

– General Kelly har full auktoritet att operera inom Vita huset, och all personal kommer rapportera till honom, sa pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders.

Ett av Kellys första beslut var att sparka Anthony Scaramucci. En kort tid därefter försvann även den kontroversielle chefstrategen Steve Bannon.

Kelly har nu infört en rad olika åtgärder. Washington Post har intervjuat ett 15-tal anställda och före detta anställda i Vita huset. De vittnar om ett betydligt mer strukturerat arbete – och nya rutiner.

Trumps vänner kan inte längre ringa direkt till presidenten, de måste numera gå via Kelly. Tidigare kunde medarbetarna besöka presidentens kontor i Ovala rummet när de kände för det, numera måste de boka tid och ha ett konkret ärende, skriver Washington Post.

Det går dock inte alltid som general Kelly tänkt sig. I kölvattnet av demonstrationerna i Charlottesville vägrade Trump först att peka ut vit makt-anhängarna som ensamt ansvariga för det dödliga våldet. Efter en storm av kritik kallade presidenten till en ny presskonferens – där han tog avstånd från rasism och Ku klux klan.

Men när Trump ett par dagar senare skulle presentera en infrastruktursatsning, och fick frågor om Charlottesville, kunde han inte hålla tillbaka sitt förakt för medierna.

– Jag är inte färdig, fake news. Det var en hemsk dag. Det ska jag säga er. Jag tittade på det noggrant, mycket mer noggrant än vad ni gjorde. Och det var en grupp på en sida som var dålig och en grupp på den andra sidan som också var väldigt våldsam, sa Donald Trump.

På tv-bilderna från presskonferensen syns John F Kelly stirra ner i marken, utan att röra en min. Inte ens en general kan tygla presidenten, skrev amerikanska medier.

Men kanske är detta oundvikligt – och till och med önskvärt i vissa läger. Donald Trump är ingen konventionell politiker, och det var därför han valdes in i Vita huset.

Trump uppges vara nöjd med Kellys arbete generellt, men har motsatt sig några av hans striktare regler. Exempelvis brukar Trump ringa vänner i näringslivet, inklusive Steve Bannon, när Kelly inte är i närheten, skriver Washington Post. Enligt Trumps vänner kan han längta tillbaka till tiden då Vita huset var en plats för spontana besök och skvaller.

Och några Trump-trogna menar att generalen gått för långt i sina försök att kontrollera den impulsive presidenten.

– Ingen kan styra vem han ska träffa, vem han ska lyssna på, vad han ska läsa eller vad han ska säga. General Kelly försöker behandla presidenten som en svamp. Men att hålla honom instängd i mörkret och föda honom med skit, det kommer inte funka. Presidenten är en fri själ, säger rådgivaren Roger Stone till Washington Post.

Vissa av Trumps vänner fruktar nu att Kelly är nästa person att hamna på kollisionskurs med presidenten, som tidigare inte dragit sig för att göra sig av med anställda han retar sig på.

– Trump har en svår tid. Han gillar inte sättet media behandlar honom, han gillar inte hur Kelly behandlar honom. Han vänder sig mot folk som är väldigt nära honom, säger en vän till Washington Post.