Minst fem döda i ”värsta stormen på femtio år”

NYHETER

”Katastrofal” och ”bortom allt vi tidigare upplevt”.

Så beskriver amerikanska väderinstitutet National weather service, NWS, den tropiska stormen Harvey som dragit in över Houston – och drabbat hundratusentals amerikaner.

Enligt väderinstitutet ska minst fem personer ha dött.

1 av 15 | Foto: RICK WILKING/REUTERS
En familj räddas undan vattenmassorna i Dickinson, Texas.
Foto: JOE RAEDLE /AFP
Houston, Texas.

Efter att orkanen Harvey dragit in över Texas natten till lördag nedgraderades den till en tropisk storm. Men effekterna av det ständiga regnandet och de efterföljande översvämningarna har drabbat hundratusentals amerikaner.

Texas guvernör Greg Abbott kallar Harvey för den värsta storm som drabbat delstaten på minst femtio år – och uppger att mer än 316 000 hushåll saknar el.

Amerikanska väderinstitutet National weather service, NWS, kallar Harvey för ”katastrofal” och ”bortom allt vi tidigare upplevt”.

CNN rapporterar att Ben Taub-sjukhuset i Houston fått evakueras efter att stormen dragit in över staden under söndagsmorgonen lokal tid. Sjukhusets källare ska ha översvämmats, vilket slagit ut elen.

På grund av de kraftiga översvämningarna kommer skolorna i Houston att hålla stängt hela veckan och väntas inte öppna igen förrän tidigast på tisdag 5 september. Myndigheterna uppger att stormens efterdyningar och fortsatt tunga nederbörd gör det ”för farligt för skolorna att öppna tidigare”.

Försökte fly i bil – drunknade

Enligt NWS ska minst fem personer ha dött under naturkatastrofen. En av de omkomna ska enligt CNN ha varit en kvinna i Houston som försökt fly översvämningarna i sin bil – och drunknat när hon försökt ta sig ur den.

CNN rapporterar vidare om desperata räddningsaktioner runt om sydöstra Texas för att försöka undsätta människor. Enligt Washington Post har 3 000 soldater satts in för att hjälpa drabbade.

En av dem som strandats i sitt hem är 30-åriga Ify Echetebu, fast i ett tvåvåningshus tillsammans med familj och vänner. När vattnet på undervåningen började nå upp till midjan flydde hon och familjen till övervåningen – där man nu väntar på hjälp från räddningstjänst.

– Vi är nervösa över att behöva vara kvar i huset, men vi sover i skift. Nu måste vi tampas med avloppsvatten, ormar och alligatorer, säger Echetebu till CNN.

Foto: MARK RALSTON/AFP
Ett tvåvåningshus i Rockport har rasat i stormen.

Varnar för alligatorer

Sheriff Troy Nehls har via Twitter varnat folk för just alligatorer, efter att flera sådana spolats upp på land.

”Sök er till höga punkter och lämna dem i fred tills vattnet drar sig undan", twittrar Nehls.

Enligt väderinstitutet NWS kan skyfallen i delstaten intensifieras till torsdagen då det lokalt befaras 1,2 meter regn.

I miljonstaden Dallas, nordväst om Houston, har man därför börjat förvandla stadens största mässhall till ett enormt skyddsrum med plats för 5 000 personer, rapporterar CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM