Tåg evakueras efter elfel – avgångar inställda och försenade

Det är störningar i tågtrafiken mellan Älmhult och Hässleholm efter att ett tåg kört med skadad strömavtagare.

Tre tåg har eller ska evakueras och Trafikverket kommer syna kontaktledningen på sträckan för att se om den tagit stryk.

– Vi har väntat på att bli evakuerade över spåret till ett annat tåg i ett par timmar, men inget händer, säger passageraren Henrik.

Felet upptäcktes vid 15.30-tiden på onsdagseftermiddagen, skriver Trafikverket på sin hemsida.

– Det är ett regionalt Krösatåg som har haft problem med strömavtagaren, alltså den som sitter på taket och leder strömmen till tåget. Den var skadad och kan även ha skadat kontaktledningen. Nu ska man syna kontaktledningen på den här sträckan för att se att inte kontaktledningen är skadad, säger Beisi Sundin på Trafikverket vid 17.15-tiden.

Försökte lämna tåget

Strax före klockan 17.30 var det enkelspårstrafik mellan Vislanda och Hässleholm. Trafikverket kan inte säga hur stora förseningar felet medför.

– I nuläget kan vi inte det. Det är även inställda tåg, så ska man åka den här sträckan rekommenderar jag att man kollar sin resa. Det kan man antingen göra på Trafikverkets hemsida eller på tågoperatörens hemsida, säger Beisi Sundin.

Totalt tre tåg har eller ska evakueras. Utöver Krösatåget är det ett X2000-tåg och ett Öresundståg som båda står vid Osby.

X2000-tåget skulle ha varit framme i Malmö klockan 16.43, säger passageraren Henrik till Aftonbladet.

– Vi har stått fast utanför Osby i två timmar. Instängt, ingen bistro, personer med andningssvårigheter och personer som har börjat öppna dörrar på eget bevåg. Tapper ombordpersonal började gråta när folk försökte lämna tåget i desperation.

– Vi har väntat på att bli evakuerade över spåret till ett annat tåg i ett par timmar, men inget händer. Trötthet, irritation och obehag börjar sprida sig.

”Kan bli ringar på vattnet”

Beisi Sundin på Trafikverket säger att felet kan medföra problem på hela Södra stambanan.

– Det kan bli ringar på vattnet. Det kan bli störningar på hela Södra stambanan mellan Stockholm och Malmö om det pågår en längre tid. Så ska man resa den sträckan kan man för säkerhets skulle kolla upp sin resa och se hur det ligger till.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN