Kvarlevor av försvunna sjömän har hittats

1 av 2
NYHETER

Kvarlevor efter några av de tio amerikanska sjömän som varit försvunna sedan en kollision på måndagen har hittats, rapporterar amerikanska medier.

1 av 4 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska jagaren USS John S McCain kolliderade med tankerfartyget Alnic MC utanför Singapores kust på måndagsmorgonen. Tio sjömän har saknats sedan olyckan och en stor sökinsats har pågått. Enligt amerikanska medier har nu kvarlevorna av några av de saknade hittats.

Enligt Washington Post har flygplan letat i området där olyckan skedde. Men det var på tisdagen, när dykare letade igenom utrymmen på fartyget som förseglats för att hindra skeppet för att ta in vatten, som mänskliga kvarlevor hittades.

Styrfel sägs ligga bakom

Enligt en företrädare för den amerikanska marinen var det ett fel på styrningen som orsakade kollisionen, rapporterar CNN. Det är oklart varför inte besättningen kunde använda backup-systemet istället.

Olyckan är den andra med dödlig utgång på bara tre månader. USA:s försvarsminister James Mattis säger att en omfattande granskning ska ta reda på varför olyckorna har kunnat ske.

FAKTA

Amerikanska krigsfartyg och kollisioner

Det är ovanligt att amerikanska krigsfartyg är inblandade i kollisioner. Men på sista tiden har det skett förhållandevis ofta:

2017

21 augusti: Jagaren USS John S McCain kolliderar med ett oljetankfartyg utanför Singapore. Tio sjömän rapporteras som saknade. Fem personer skadas, ingen av dem livshotande.

17 juni: Jagaren USS Fitzgerald kolliderar med ett containerfartyg sydost om Japan. Sju sjömän mister livet.

9 maj: Robotkryssaren USS Lake Champlain kolliderar med en sydkoreansk fiskebåt i internationella vatten utanför den koreanska halvön. Inga människor skadas.

2016

19 augusti: Den robotbestyckade ubåten USS Louisiana kolliderar med marinfarkosten Eagleview utanför delstaten Washington. Inga människor skadas.

2014

20 november: De marina lastfartygen USNS Amelia Earhart och USNS Walter S Diehl kör in i varandra i Adenviken. Inga människor skadas.

2004

22 juli: Hangarfartyget John F Kennedy kolliderar med en dhow, en traditionell, lokal segelbåt i Persiska viken. Segelbåten sjunker och de ombord tros ha omkommit, men det är oklart hur många de var.

Källa: The New York Times

ARTIKELN HANDLAR OM