Löfven om misstroendehotet: ”Vår förklaring håller”

NYHETER

Regeringen kommer att satsa 750 miljoner kronor på SOS Alarm, Tullen, Säpo och Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

Det står klart när riksdagen öppnade under tisdagen och regeringsförklaringen lästes upp.

På den efterföljande pressträffen kommenterar Löfven uppgifterna som regeringen lämnat till KU om it-skandalen.

– Vi har kunnat visa att den beskrivning vi visat tidigare håller, att exempelvis Peter Hultqvist hade anledning att tro att informationen gått till statsrådsberedningen, säger statsministern.

SD:s Jimmie Åkesson vill se en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven redan imorgon, onsdag.

1 av 10 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronprinsessan Victoria,domkyrkokaplan Kristina Ljunggren, prins Daniel, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip under gudtjänsten i Storkyrkan i samband med Riksmötets öppnande.

I regeringsförklaringen berättar Stefan Löfven om helt nya satsningar på rättsväsendet. Utöver polissatsningen ska 750 miljoner kronor gå till SOS Alarm, Tullen Säpo och Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

Han talar även om skärpta straff för grova vapenbrott och stärkt skydd för blåljuspersonal. Detta är något som flera partier den senaste tiden larmat om, efter att akutvårdsavdelningar stormats.

– Skyddet för blåljuspersonal ska stärkas och vårt gemensamma budskap är: Rör inte våra hjältar, säger statsministern i regeringsförklaringen.

Besked senare i veckan

Liberalernas partiledare säger Jan Björklund att besked om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer senare i veckan.

– Vi är starkt kritiska mot ett antal ministrar och hur de agerat. De kände till fakta men drog inte i larmklockan. Vi kommer ta ställning till det under den här veckan. Vår utgångspunkt är att försvarsministern bär ett tungt ansvar, säger Björklund.

Både Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C) är mer återhållsamma om när svar kommer att lämnas. Det är viktigt att ha alla fakta innan beslut tas menar Centerledaren.

– Det är viktigt att ha på fötterna i en sån här situation. Jag kommer ägna de närmsta dagarna åt att gå igenom regeringens svar till KU, säger Annie Lööf.

Hultqvist vill vara kvar

Peter Hultqvist har ägnat tiden sedan Löfven lät Ygeman och Johansson gå till att förklara att han gjorde allt som kunde begäras av honom när han fick vetskap om säkerhetsbristerna. Det som lagts honom till last är att han inte samtidigt försäkrade sig om att statsministern visste om bristerna.

– Jag har en planering för hösten och våren och jobbar vidare precis som vanligt. Det är upp till andra att värdera men det vi för fram till KU är att jag hade kännedom om hur informationsvägarna är i regeringskansliet gällande de här frågorna. Det framgår i informationen till KU men det är delvis hemliga uppgifter som jag inte kan redogöra för i detalj, säger Peter Hulqvist till TT.

Löfven: ”Har kunnat visa att bevisningen håller”

Under den efterföljande pressträffen kommenterade Löfven uppgifterna till KU om när Peter Hultqvist fått kännedom om händelseutvecklingen på Transportstyrelsen. Han meddelade även att han kommer sitta kvar även om Hultqvist måste avgå.

– Nu har regeringskansliet skickat in ett mycket noggrant genomarbeta material med svar på alla de frågor KU vill ha svar på. Vi har kunnat visa att den beskrivning vi visat tidigare håller, att Peter Hultqvist hade anledning att tro att informationen gått till statsrådsberedningen, säger Stefan Löfven.

Om SD:s planer på ett misstroendevotum mot honom själv säger han:

– Det är väl andra gången mot mig i så fall. Ett parti som säger att de vill bli tagna på allvar bryr sig inte om att läsa ett sådant här underlag, säger Löfven och syftar på regeringens underlag till riksdagens konstitutionsutskott om hur informationen från Transportstyrelsen fungerat.

SD: misstroendeförklaring mot Löfven i morgon

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att partiet tänker väcka misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven redan i morgon onsdag.

– Så fort kammaren samlas. Det pågår en namninsamling just nu. Så får vi se hur Alliansen ställer sig till det, säger Åkesson till SVT.

Han räknar dock inte att med något alliansstöd för misstroendeförklaringen.

– Jag räknar absolut inte med Centerpartiet eller Liberalerna, säger Åkesson.